EU Fact-checking: Capitala României este una dintre cele mai productive regiuni din UE

By , in EU Fact-checking on . Tagged width: , , ,

Economia municipiului Bucureşti a crescut în termeni nominali de patru ori faţă de anul 2005, iar în aceeaşi vreme Produsul Intern Brut (PIB) per capita s-a triplat, informează Ziarul Financiar. Astfel, de la un PIB de 62,7 mld. lei în 2005, în 2019 PIB-ul estimat a fost de 248 mld. lei. Datele de la Prognoză şi Statistică demonstrează că, în afară de perioada crizei, PIB-ul Bucureştiului a crescut la un ritm uneori dublu faţă de media naţională. În ultimii trei ani însă, Bucureştiul a crescut la un ritm mai lent decât media naţională. Explicaţia vine din faptul că dezvoltarea economică a Bucureştiului a atins un nivel de maturitate şi a intrat într-un proces de decelerare, a explicat pentru Ziarul Financiar prof. dr. Gheorghe Zaman, membru al Academiei Române şi directorul Institutului de Economie Naţională.

În contextul pandemiei COVID-19, PIB-ul României a scăzut cu 3,9%, în comparație cu anul 2019. „Estimările «semnal» precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial au fost afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică, publicat de Agerpres.

Ce analizăm?

Conform știrii din Libertatea, PIB-ul regiunii București-Ilfov este mai mare decât al Bulgariei, Serbiei, Croației, Lituaniei, Sloveniei, Letoniei sau Estoniei. În paragraful ulterior, vom confirma/infirma dacă această regiune este într-adevăr una dintre cele mai productive din UE.

Verificare

Regiunea de dezvoltare a României din care face parte şi capitala are un PIB per capita de 45.900 euro, reprezentând peste 143% din PIB-ul total al ţării. Faţă de restul ţării, Bucureștiul se apropie din punctul de vedere al dezvoltării de celelalte capitale europene. Varşovia (Polonia), de exemplu, este la doar un punct procentual faţă de capitală, având un PIB per capita al regiunii-capitală de 145% din PIB-ul mediu al Poloniei iar veniturile PIB per capita ale regiunii-capitală a Slovaciei sunt aproape la egalitate din acest punct de vedere cu Bucureştiul, fiind 142% din PIB-ul mediu al ţării, confirmă Bussiness Magazin.

În același timp, Bucureștiul a crescut în 2018 atât peste media UE, cât și peste media României și a înregistrat un PIB regional pe locuitor mai mare cu 4 puncte procentuale decât în 2017.

România a avut cea mai rapidă convergență către media UE dintre statele din Europa Centrală și de Est, după marea criză financiară globală, adică a înregistrat cea mai mare creștere economică, de la 52% în 2009 la 66% în 2018 (de la 12.600 de euro echivalent la 19.900). Astfel, capitala a crescut și mai mult, cu un avans de 36 de puncte procentuale, la 152% din media UE în 2018, adică peste regiunea Viena (150% din media UE) sau Budapesta (145% din media UE). Acest lucru se datorează faptului că Bucureștiul a beneficiat de fluxurile de investiții străine ale firmelor ce se specializează în servicii, mai ales din zona de IT&C și servicii suport pentru companii.

Helsinki este un alt mare oraş pe care Bucureştiul l-a depăşit. Cea mai prosperă zonă din Finlanda atinge doar 42.400 de euro pe cap de locuitor. Așadar, Bucureştiul depăşeşte foarte multe regiuni din Europa de Vest sau de Nord.

Din dorința de a aplica standarde statistice comune la nivelul Uniunii Europene a fost creat Nomenclatorul Unităților Teritoriale de Statistică” (NUTS). Nivelurile NUTS sunt zone geografice utilizate pentru colectarea de date armonizate la nivelul UE. Acestea au fost utilizate în fondurile structurale începând din 1988 și joacă un rol important în alocarea fondurilor structurale.

Conform acestor analize, regiunea București este singura din țară care este clasificată drept foarte dezvoltată, având un PIB pe cap de locuitor de peste 90% din media Uniunii Europene. Restul regiunilor din România sunt clasate ca fiind mai puțin dezvoltate, având sub 75% din media UE. Această statistică vine să confirme faptul că regiunea din care face parte orașul București este la același nivel, dacă nu chiar mai dezvoltat, decât multe alte orașe occidentale sau nordice. PIB-ul este o unitate de măsură pentru activitatea economică. Este definită ca valoarea tuturor bunurilor și serviciilor produse, fără valoarea oricăror bunuri sau servicii utilizate la crearea lor. Indicele de volum al PIB pe cap de locuitor în Standardul de Puterii de Cumpărare (PPS) este exprimat în raport cu media Uniunii Europene (UE28) stabilită la 100. Dacă indicele unei țări este mai mare de 100, nivelul PIB pe cap de locuitor al acestei țări este mai mare decât media UE și invers. Cifrele de bază sunt exprimate în PPS, adică o monedă comună care elimină diferențele dintre nivelurile prețurilor între țări, permițând comparații semnificative ale volumului PIB între țări.

Concluzii

Prin analizarea cifrelor și a argumentelor, reiese că regiunea din care face parte capitala României este una dintre cele mai productive ale Uniunii Europene, confirmând astfel afirmațiile din articolul publicat de Libertatea, ce subliniază că PIB-ul Bucureștiului a depășit multe alte capitale europene a statelor vestice sau centrale.

Este important să luăm în calcul faptul că un PIB pe cap de locuitor mai mare nu reprezintă automat și un nivel mult mai ridicat al calității vieții al locuitorilor. Acesta este însă unul dintre principalii indicatori economici pentru măsurarea dimensiunii economiei și se corelează suficient de bine cu bunăstarea locuitorilor.

Analiză realizată de Octavia Codreanu și Bianca Revenco / Sursa Foto: Wall-Street.ro