China îndeamnă Franța să facă presiuni pentru acordul de investiții al UE

China a cerut Franței să convingă UE în privința aprobării unui acord de investiții blocat de Parlamentul European. Ca răspuns, ministrul francez delegat pentru Comerțul Exterior și Atragerea de Investiții a declarat joi, 27 mai, că Beijingul trebuie mai întâi să ridice sancțiunile împotriva deputaților europeni, relatează Euractiv.

Uniunea Europeană și China au aprobat un pact major de investiții la sfârșitul anului trecut, după șapte ani de negocieri minuțioase, datorită impulsului final al Germaniei. Parlamentul European a votat săptămâna trecută refuzarea oricărei luări în considerare a acordului, atât timp cât sancțiunile chineze împotriva deputaților europeni și a unor personalități vor rămâne în vigoare.

China a criticat UE și și-a justificat sancțiunile, afirmând că acestea ar fi fost un răspuns firesc după ce UE a impus măsuri punitive împotriva oficialilor chinezi în legătură cu acuzațiile de încălcare a drepturilor omului împotriva minorităților musulmane din Xinjiang.

„Acordul de investiții sino-european este un acord echilibrat, la nivel înalt, reciproc avantajos”, a afirmat Wang Wentao, potrivit unei declarații a ministerului chinez al comerțului. „Sperăm că Franța îl va promova activ și va depune eforturi pentru semnarea și intrarea sa în vigoare cât mai curând posibil”, a adăugat acesta.

„Sancțiunile chineze împotriva membrilor Parlamentului European sunt inacceptabile și nu ne permit să avansăm mai departe în procesul de aprobare a acordului, așa cum a declarat recent Comisia Europeană”, a menționat Franck Riester, ministrul francez delegat pentru Comerțul Exterior și Atragerea de Investiții, într-o declarație scrisă către AFP. Riester a reamintit, de asemenea, de îngrijorările Franței și ale UE cu privire la „situația drepturilor omului în regiunea Xinjiang”.

Peste un milion de uiguri și alte minorități majoritar musulmane au fost deținute în lagăre de concentrare în regiunea vestică a Chinei, potrivit grupurilor pentru drepturile omului, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la rapoartele privind munca și sterilizarea forțată a minorităților.

China respinge acuzațiile, precizând că trimite persoanele la „centre de formare profesională” pentru a învăța limba mandarină și a dobândi abilități profesionale, pentru a le îndepărta de extremismul islamist în urma tulburărilor din regiune.

Autor: Eduard Bercuș / Sursa foto: Balkan EU