Știați că…Uniunea Europeană este laureată a premiului Nobel?

By , in UE în viața ta on . Tagged width: ,

Uniunea Europeană are la activ o distincție deosebită, devenind în anul 2012 laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

Comitetul norvegian a acordat blocului european acest premiu ca urmare a eforturilor sale direcționate către pace, reconciliere, democrație și drepturile omului pe teritoriul său. 

Președintele Parlamentului European aflat în funcție în acea perioadă a declarat faptul că „acest premiu este dedicat tuturor cetățenilor europeni”, adăugând că Uniunea Europeană a reușit să devină „un magnet al stabilității, prosperității și democrației”, în ciuda dificultăților economice pe care le-a întâmpinat de-a lungul timpului.

Mai mult decât atât, membrii comitetului norvegian au subliniat, în cadrul decernării premiului, reușita blocului comunitar de a transforma continentul european dintr-un continent al războiului, într-unul al păcii.

Blocul european a luat ulterior decizia de a dubla câștigul bănesc provenit din obținerea distincției, redirecționând suma către copiii cărora le este limitat accesul la creșterea și dezvoltarea într-un mediu pacifist. Totodată, reprezentanții UE au declarat faptul că blocul european va continua să se angajeze în susținerea educației și dezvoltării copiilor proveniți din medii defavorizate.

Autor: Alexandra-Maria Ionescu / Sursa foto: NobelPrize.org

Recommended articles