Parchetul European își va începe activitatea de la 1 iunie

Noua instanţă de luptă împotriva fraudei în UE, Parchetul European, va fi operațional de la 1 iunie, informație publicată de către Comisia Europeană, notează Agerpres.

„Suntem pe punctul de a lansa primul organism independent al UE pentru anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor care aduc atingere bugetului UE. Începând cu 1 iunie, procurorii europeni, sub conducerea fermă a Laurei Kovesi, vor reprima activităţile infracţionale şi se vor asigura că niciun euro nu este irosit din cauza corupţiei sau a fraudei”, menționează un comunicat al executivul UE, eliberat de către vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

Didier Reynders, comisarul european pentru justiție a făcut public faptul că Parchetului European i se va deschide o nouă etapă în istoria integrării europene, adăugând că „principala misiune a acestui organism european este să protejeze fondurile UE de infractori, în interesul comun al cetăţenilor noştri. EPPO va monitoriza punerea în aplicare a NextGenerationEU, veghind cu stricteţe ca fondurile să fie utilizate exclusiv în scopul de a ajuta economiile noastre să se redreseze în urma crizei”.

Parchetul European este tras la răspundere pentru anchetarea şi urmărirea penală a ilegalităților care afectează bugetul UE, fiind primul parchet supranaţional care cercetează penal frauda în materie de cheltuieli şi venituri, frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre şi un prejudiciu de cel puţin 10 milioane de euro), spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE, corupţia activă şi pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE, precum şi participarea la o organizaţie criminală în cazul în care scopul principal al activităţilor acesteia este săvârşirea de infracţiuni împotriva bugetului UE. De asemenea, orice alte activităti ilegale care sunt dăunătoare pentru bugetul UE pot fi urmărite de noul organism al Uniunii.

Parchetul European îşi va desfăşura investigaţiile şi urmăririle penale în deplină independenţă faţă de Comisia Europeană, organismele UE, statele membre şi va completa activitatea altor organisme şi agenţii ale UE, de exemplu OLAF, Eurojust şi Europol. Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia și Danemarca sunt printre membrii UE care nu se angajează în acest mecanism extins de cooperare judiciară.

Parchetul, care este condus de românca Laura Codruța Kovesi, alături de echipa sa de 22 de procurori, cu sediul central în Luxemburg, trebuia să înceapă operațiunile până la sfârșitul anului 2020, însă, întârzierile în numirea procurorilor delegați de către state au determinat respingerea acestui calendar.

Autor: Octavia Codreanu / Sursa foto: European Commission