Prima țară din UE care a atins imunitatea colectivă

Prima ţară a Uniunii Europene care a obţinut imunitatea colectivă este Malta, a declarat luni, 25 mai, ministrul maltez al sănătăţii, Chris Fearne. Astfel, 70% din populaţia adultă din Malta este vaccinată cu cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19. Insula mediteraneană a avut în medie trei cazuri noi de virus în fiecare zi în ultima săptămână, rata de pozitivitate a testelor fiind la un nivel de sub 0,2%, informează DIGI24.

La ora actuală, toți cetățenii din Malta cu vârsta de peste 16 ani se pot vaccina, iar 42% din populația adultă a fost imunizată cu cele două doze. Mai mult, ministrul sănătății a menționat că şi copiii cu vârsta de 12 ani şi peste vor fi imunizați după ce utilizarea vaccinului pentru categoria de această de vârstă va fi autorizată de autorităţile medicale din Uniunea Europeană.

„Vaccinurile sunt administrate cu o rată de un vaccin la cinci secunde”, a declarat Fearne, într-o conferinţă de presă. Acesta a anunţat, de asemenea, că purtarea obligatorie a măştilor în aer liber va fi ridicată la 1 iulie pentru persoanele vaccinate, cu condiția ca rata de infectare să rămână scăzută.

Restricţiile privind sălile de sport şi piscinele au fost ridicate luni, 24 mai, iar programul restaurantelor a fost prelungit până la miezul nopţii.

Autor: Bianca Revenco / Sursa foto: News Medical