Curtea de Justiție a UE ordonă închiderea minei Turów din Polonia

În urma unei plângeri depuse de Republica Cehă, Curtea de Justiție a decis vineri, 21 mai, oprirea exploatării miniere de lângă Turów, Polonia, relatează Euractiv.

Mina Turów este situată aproape de granița Cehiei și a Germaniei și a fost acuzată că a drenat aprovizionarea cu apă din Cehia și a riscat scăderea acesteia în Germania.

Disputa a provocat tensiuni în jurul graniței, stârnind proteste conduse de activiști cehi împotriva minei și campanii anti-cehe din partea polonezilor.

În hotărârea sa, Curtea a dispus închiderea minei ca măsură provizorie, deoarece a apreciat că nerespectarea acestei solicitări ar risca provocarea „un prejudiciu grav și ireparabil intereselor reclamantului”.

„Într-adevăr, acele activități implică un flux neîntrerupt al unui volum considerabil de apă de pe teritoriul ceh pe teritoriul polonez, provocând o deteriorare neîndoielnică a nivelului apei subterane pe teritoriul ceh, care ar putea amenința alimentarea cu apă potabilă a populațiilor dependente de corpurile de apă afectate”, a fost menționat în hotărâre.

Licența minei Turów a expirat în aprilie 2020, dar a fost prelungită de guvernul polonez până în 2026 și, din nou, în aprilie anul acesta, până în 2044. Cu toate acestea, Republica Cehă a contestat prelungirea, declarând că mina funcționează ilegal de atunci.

Comisia Europeană a intervenit în acest caz, ținând cont de faptul că Polonia a încălcat legile UE care impun consultări cu țările vecine. Cu toate acestea, Comisia a declarat faptul că acuzațiile Cehiei în privința impactului minei asupra căilor navigabile au fost nefondate, analizând dovezile furnizate.

Această decizie a fost considerată insuficientă de către cehi, care s-au văzut nevoiți să prezinte cazul la Curtea de Justiție. Procedând astfel, Curtea a admis cererea Republicii Cehe pentru încetarea temporară a activității la mină, până la soluționarea completă a cazului pe care l-a adus împotriva Poloniei.

Autor: Eduard Bercuș / Sursa foto: News Week