Criza imigranților din Spania, în atenția UE

După săptămâni de relații diplomatice tensionate între Spania și Maroc, numeroși oficiali ai Uniunii Europene și-au arătat sprijinul pentru statul membru prin numeroase declarații, atestă Euronews.

Tensiunile între cele două state au început încă din luna aprilie, atunci când serviciul de informații spaniol a descoperit că fondatorul mișcării de independență „Frontul Polisario”, grupare care militează pentru independența Saharei de Vest față de Maroc, a fost internat sub un nume fals într-un spital din Spania. De atunci, tensiunile diplomatice dintre cele două state au continuat, culminând săptămâna aceasta cu aproximativ 8000 de imigranți sosiți ilegal din Maroc, în orașul spaniol autonom Ceuta. Sursele afirmă că acest fapt este o repercusiune a tensiunilor din ultimele săptămâni, statul marocan fiind acuzat, pe baza informațiilor oferite de către martorii de la fața locului, că nu a acționat în niciun fel pentru a opri această mișcare migratorie.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez declară că aceste acțiuni au declanșat o „criză importantă pentru Spania și pentru Europa”, afirmând că ordinea va fi restaurată în oraș cât mai repede cu putință, cetățenii orașului autonom Ceuta având sprijinul necondiționat al autorităților spaniole . În acest sens, guvernul spaniol a detașat câteva unități militare pentru a asigura ordinea și securitatea în zonă, iar Garda Civilă și-a consolidat și ea prezența pe teritoriul vizat.

Ca urmare a escaladării acestei crize, reacțiile din partea Uniunii Europene nu au întârziat să apară. Comisarul pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, a afirmat că „Europa nu va fi o victimă a acestor tactici”, reiterând faptul că și alte state au încercat în ultimul an să instrumentalizeze problema migrației. Mai mult decât atât, comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a transmis ferm Marocului să prevină aceste tipuri de acțiuni migratorii.

Orașele autonome Ceuta și Melilla au rămas sub influența statului spaniol încă din anii 1950, odată cu obținerea independenței de către Maroc, reprezentând astăzi singurele granițe terestre care despart Uniunea Europeană de continentul african și cea mai vizată zonă de către imigranții dornici să pășească pe teritoriul european în căutarea unui trai mai bun.

Autor: Alexandra-Maria Ionescu / Sursa foto: R&R Magazine