Rusia justifică prezența îndelungată a navelor în Marea Neagră

By , in Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , , , ,

Timpul petrecut de navele din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră în largul mării este cu peste un sfert mai mare în ultima perioadă, dată fiind intensificarea activității navelor NATO în respectiva regiune, a declarat Aleksandr Dvornikov, comandantul Districtului militar Sud, conform Agerpres.

Aceste acțiuni ale navelor de suprafață din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră au drept explicație măsurile de monitorizare sporită a navelor NATO, a adăugat Aleksandr Dvornikov.

De asemenea, Centrul naţional de gestionare a apărării din Federaţia Rusă a anunțat miercuri, 12 mai, ridicarea de la sol a unui avion de vânătoare Su-27 cu scopul de a escorta două avioane de luptă și un avion de realimentare ale Forțelor aeriene franceze deasupra Mării Negre. Informația a fost confirmată de Ministerul francez al Apărării, lucru care a subliniat că misiunea a fost una cu rol de observare.

Centrul naţional de gestionare a apărării din Federaţia Rusă relatase în prealabil că nave ale Flotei ruse vor supraveghea corveta franceză „Commandant Birot” care a intrat recent în apele Mării Negre.

Aceste acțiuni au început pe 22 aprilie, dată la care s-a desfășurat etapa principală a manevrelor recente de trecere în revistă a capacităţii de luptă după perioada de iarnă, ce a înglobat participarea a peste 10.000 de soldaţi, 1.200 de echipamente tehnice militare, 40 de nave şi 20 de vase auxiliare. În aceeași zi, conducerea Ministerului Apărării rus a emis un ordin de revenire a unităţilor şi subunităţilor transferate în Crimeea la bazele lor permanente.

Astfel, o parte a trupelor mobilizate în acea perioadă la frontiera cu Ucraina şi în Crimeea au indus sentimente de nesiguranță și îngrijorare în Occident cu privire la o eventuală nouă agresiune rusă împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, Moscova a precizat clar că aceste manevre nu au drept scop amenințarea Ucrainei.

Autor: Octavia Codreanu / Sursa foto: Sputnik