Ce face UE în contextul siguranței alimentare?

Asistența alimentară este oferită în anticiparea, în timpul și după încheierea unei crize umanitare. Obiectivul său este de a salva vieți și de a oferi mijloace de trai pentru a reduce ratele alarmante de malnutriție acută sau pentru a combate mecanismele de adaptare dăunătoare. Prin intermediul asistenței alimentare umanitare, Uniunea Europeană își propune să asigure disponibilitatea, accesul și consumul de alimente sigure și nutritive pentru cei mai flâmânzi și vulnerabili în cazul unei crize.

Conform Raportului global din 2020 privind crizele alimentare, peste 135 de milioane de oameni din 53 de țări au necesitat asistență urgentă pentru hrană, nutriție și mijloace de trai până la sfârșitul anului 2019. Crizele alimentare au fost cauzate de conflicte, șocuri climatice și turbulențe economice. Numărul persoanelor afectate a crecut substanțial în 2020 și 2021, din cauza unor factori suplimentari, cum ar fi pandemia de coronavirus sau invazia lăcustelor în Africa de Est. 

Din 2010, UE a implementat politica de asistență alimentară umanitară și a sprijinit peste 100 de milioane de oameni care nu au acces la cantități suficiente de alimente sigure și nutritive. În ansamblu, aproape o pătrime din bugetul anual al UE pentru ajutor umanitar este utilizat pentru a oferi asistență alimentară de urgență și sprijin pentru nutriție, atribuindu-i UE statutul unuia dintre principalii donatori mondiali din acest sector.

Asistența alimentară a UE este adaptată fiecărei situații specifice de criză și nevoilor diferitelor grupuri, cum ar fi, de exemplu, cele ale copiilor cu vârsta sub 5 ani. UE încearcă permanent să ofere atenție grupurilor vulnerabile și le sprijină cu produse alimentare esențiale și hrănitoare în perioadele critice.

UE acordă prioritate oferirii unor soluții durabile și restabilirii autonomiei celor afectați prin consolidarea rezilienței acestora, precum și prin protejarea mijloacelor de trai ale gospodăriilor afectate de insuficiența alimentelor. Distribuirea către familiile vulnerabile a semințelor și seturilor de instrumente necesare pentru a-și putea cultiva propriile alimente și pentru a-și reface mijloacele de trai și capacitatea de producție este unul dintre numeroasele exemple.

Comisia Europeană, fiind membru al Convenției privind asistența alimentară, se angajează să furnizeze anual minimum 350 de milioane EUR pentru a combate problema insecurității alimentare. UE și-a depășit semnificativ angajamentul în 2019, alocând în total 400 de milioane EUR pentru asistența alimentară umanitară și nutriție. 

Autor: Bianca Revenco / Sursa foto: European Commission