Noi reguli pentru consolidarea răspunsului UE la dezastre

Consiliul UE a adoptat luni, 10 mai, un regulament pentru consolidarea mecanismului de protecție civilă al UE. Noile reguli vor permite UE și statelor membre să se pregătească mai bine pentru dezastrele naturale și provocate de om și să răspundă mai repede la situațiile de criză, inclusiv în cazurile care afectează simultan majoritatea țărilor, cum ar fi o pandemie. Textul stabilește, de asemenea, finanțarea mecanismului de protecție civilă în contextul cadrului financiar multianual 2021-2027, conform unui comunicat de presă al Consiliului.

Normele propuse vor permite Comisiei Europene să remedieze lacunele din domeniul transportului și logisticii și, în cazuri de urgență, să achiziționeze în mod direct anumite capacități suplimentare. Acestea vor fi finanțate integral din bugetul UE. În temeiul regulamentului propus, prevenirea și pregătirea pentru gestionarea dezastrelor vor fi de asemenea, îmbunătățite.

Eduardo Cabrita, ministrul afacerilor interne din Portugalia, a declarat: „Mecanismul de protecție civilă al UE este o emblemă a solidarității UE, atât în ​​interiorul frontierelor noastre, cât și în străinătate. În 2020, acesta a fost activat de 102 ori și a oferit asistență pentru 77 de țări din întreaga lume. Pandemia COVID-19 a pus funcționarea sa la încercare și ne-a arătat că trebuie să mergem mai departe. Odată cu triplarea bugetului și cu noile reguli, vom fi mai bine pregătiți să anticipăm și să răspundem la viitoarele crize, indiferent de natura lor.”

Regulamentul prevede fonduri în valoare de 1.263 milioane EUR pentru perioada 2021-2027, precum și o sumă de până la 2.056.480.000 EUR pentru punerea în aplicare a măsurilor legate de protecția civilă pentru gestionarea impactului crizei provocate de COVID-19.

Autor: Bianca Revenco / Sursa foto: UNICEF