Scoția ar putea reveni în Uniunea Europeană

Victoria electorală a partidelor pro-independență din Scoția este o problemă urgentă pentru o uniune – Marea Britanie – dar ar putea ridica, de asemenea, întrebări importante și pentru Uniunea Europeană. O nouă națiune independentă va trebui să facă față unor obstacole semnificative în demersul de revenire a Scoției în UE, relatează Politico. 

Partidul Național Scoțian (SNP) al prim-ministrului Nicola Sturgeon și Verzii scoțieni, care au revendicat împreună majoritatea locurilor în Parlament, susțin ideea unei Scoții independente care aderă la Uniunea Europeană. Înainte de a ajunge la Bruxelles pentru a prezenta o cerere de aderare, Sturgeon trebuie să obțină un alt vot de independență juridică, pe care guvernul britanic a refuzat până acum să îl acorde. Tabăra susținătorilor independenței a pierdut ultimul referendum cu mai mult de 10 procente în 2014, iar sondajele indică faptul că părerile scoțienilor în această privință sunt divizate.

O cerere de aderare de la Edinburgh ar reprezenta pentru UE un caz unic – o țară ce a fost deja în interiorul blocului ca parte a unui fost stat membru, care solicită să se reîntoarcă. Totuși, din punct de vedere juridic, acest context nu ar conta: Scoția ar trebui să urmeze aceeași procedură de solicitare a calității de membru ca orice altă țară, așa cum se prevede în Articolul 49 din tratatele blocului. Deși există o serie de țări care își așteaptă rândul, în principal națiunile din Balcanii de Vest, care au aplicat cu ani în urmă, lucrurile ar putea merge mult mai repede în cazul Scoției.

Cu toate acestea, o Scoție independentă ar trebui să înființeze noi instituții, cum ar fi o bancă centrală, un minister de externe și diferite organisme de reglementare, iar UE ar trebui să fie convinsă că Scoția îndeplinește standardele blocului și are instituții solide și reziliente. Unele dintre cele mai riguroase evaluări pe care le-ar întâmpina o Scoție independentă din partea UE ar fi în ceea ce privește economia și finanțele publice. Partidul Național Scoțian (SNP) a sugerat că țara va continua să utilizeze lira britanică, chiar și fără permisiunea autorităților britanice. Este îndoielnic ca UE să accepte faptul că un stat membru folosește moneda unui terț, în special când vine vorba de Marea Britanie. UE solicită noilor membri să adere la moneda euro, chiar dacă unii încă nu au adoptat-o după mulți ani de la intrarea în bloc.

„Desigur, orice instabilitate, fie ea de natură politică, economică sau fiscală, ar reduce dorința de extindere din partea UE”, a declarat Fabian Zuleeg, director executiv al Centrului European de Politici din Bruxelles. El a adăugat că Bruxelles-ul ar dori, de asemenea, să se asigure că Scoția va contribui semnificativ la bugetul UE și nu va fi un membru vulnerabil, cu probleme economice sau fiscale. Zuleeg a afirmat că o Scoție independentă ar putea să încheie negocierile de aderare în doi-trei ani, similar procesului de aderare a Finlandei de la mijlocul anilor ’90.

În ciuda acestei bunăvoințe generale, Scoția ar trebui mai întâi să depășească un obstacol crucial: câștigarea acordului tuturor țărilor UE, deoarece aprobarea pentru a începe negocierile de aderare necesită unanimitatea membrilor actuali. În acest context, se conturează mai multe obstacole, printre care poziția Spaniei, care este de multă vreme atentă la orice acțiune a Scoției care ar putea încuraja mișcările de independență în interiorul propriilor frontiere, precum cele din Catalonia sau Țara Bascilor.

Un alt obstacol în calea unei aderări rapide este dorința Marii Britanii după Brexit de a se abate de la anumite reguli ale UE, de exemplu, privind siguranța alimentară și bunăstarea animalelor, pentru a avea mai multă flexibilitate în privința încheierii de acorduri comerciale cu țări precum Statele Unite. Problema ridică mari întrebări cu privire la modul în care ar funcționa o graniță între o Scoție independentă – în interiorul UE – și Regatul Unit – care ar rămâne în afară.

Scoția ar trebui, de asemenea, să găsească o modalitate de a gestiona decalajul dintre părăsirea Regatului Unit și, prin urmare, a acordului comercial UE-Regatul Unit, și aderarea la UE și la piața sa unică. Cu toate acestea, vor exista numeroase provocări tehnice și potențiale divergențe comerciale dacă Marea Britanie, de exemplu, se îndepărtează de standardele UE, în timp ce Scoția încearcă să se conformeze cu acestea, ca urmare a dorinței sale de aderare.

Autor: Ana Domenti / Sursa foto: The Independent