Beneficiile UE – aspecte politice și de securitate

Din 1957, Uniunea Europeană oferă numeroase beneficii statelor membre și cetățenilor săi, lucrând pentru pace și prosperitate, pentru asigurarea și protejarea drepturilor politice, sociale și economice de bază. Scopul UE este să promoveze armonia europeană prin crearea unei piețe unice, care să permită libera circulație a capitalului, mărfurilor, serviciilor și persoanelor.

Beneficiile politice pe care le oferă UE reușesc să schimbe parcursul politic al statelor ce aderă la blocul comunitar și să îmbunătățească viața de zi cu zi a cetățenilor săi. UE joacă un rol important în diplomație și încurajează stabilitatea, securitatea și prosperitatea, democrația, libertățile fundamentale și statul de drept la nivel internațional. Prin urmare, UE permite crearea stabilității politice și o mai mare integrare între statele europene, bazată pe conservarea și respectarea normelor democratice.

Armonia europeană este unul dintre beneficiile majore oferite prin integrarea europeană a statelor naționale, astfel eliminându-se starea de conflict care persista în trecut. Uniunea Europeană a reușit să vindece diviziunile atât de dureros expuse în cele două războaie mondiale din secolul al XX-lea. UE a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2012 pentru contribuția la promovarea păcii și a cooperării internaționale. Multe țări din Europa de Est sunt dornice să adere la UE, deoarece consideră că va contribui la instituirea stabilității economice și politice.

Uniunea Europeană oferă, de asemenea, și anumite beneficii legate de securitate. La nivel european, se creează un profil de securitate care ajută la schimbul de resurse, inclusiv informații și instruire militară, ceea ce împiedică în mod proactiv alte țări să profite de dimensiunile mai mici ale majorității țărilor de pe continent. Datorită acestui factor, în prezent există mai puține stimulente pentru ceilalți jucători internaționali să încerce să profite de structura continentului. Prezența UE acționează pentru a anula capacitatea unui lider, precum Adolf Hitler, de a efectua atacuri surpriză care ar putea distruge pacea instaurată pe continent. Spre exemplu, aderarea la UE a sprijinit procesul de pace din Irlanda de Nord prin investiții în programe transfrontaliere și crearea Grupului Operativ Irlanda de Nord (the Nothern Ireland Task Force) și a Programelor PEACE.

Modul în care funcționează UE se bazează pe democrația reprezentativă și pe drepturile și libertățile fundamentale ale omului, care sunt protejate de lege. UE are un angajament puternic față de respectarea drepturile omului, prevenind discriminarea și asigurarea unui proces legal corespunzător. A fi cetățean european înseamnă să te bucuri de drepturi politice, astfel că fiecare cetățean adult al UE are dreptul să candideze și să voteze la alegerile pentru Parlamentul European. Cetățenii UE, de asemenea, au dreptul să candideze și să voteze în țara lor de reședință sau în țara de origine. Acest lucru determină ca țări precum Ucraina să își dorească calitatea de membru UE.

Perspectiva aderării la UE este un pas important care ajută la modernizarea statelor care vor să adere la blocul comunitar. Criteriile de la Copenhaga pentru aderarea la UE consacră angajamentul față de drepturile omului, statul de drept și o economie de piață. Perspectiva obținerii calității de membru al UE încurajează țările să pună în aplicare legislația europeană și să facă trecerea la un nivel politic mai avansat și democratic.

Autor: Ana Domenti