Ziua Europei marcată de Conferința privind viitorul Europei

Liderii UE au prezidat duminică, 9 mai, o ceremonie inaugurală pentru Conferința privind viitorul Europei. De-a lungul anului au fost lansate mai multe discuții cu privire la traiectoria Uniunii Europene, care poate duce sau nu la revizuirea tratatelor de organizare a acesteia. Ceremonia de la Strasbourg inaugurează pe tot parcursul anului o conversație cu cetățenii, care poate determina modificarea tratatelor UE, relatează Politico.

Ceremonia de inaugurare s-a desfășurat în mod simbolic de Ziua Europei, în aula Parlamentului European de la Strasbourg, și a fost intitulată „Viitorul este în mâinile tale” –  ca o referire la speranțele liderilor că evenimentul va reuni opiniile cetățenilor europeni.

La Conferința privind viitorul Europei au participat președintele francez, Emmanuel Macron, prim-ministrul portughez, Antonio Costa, președintele Parlamentului European, David Sassoli, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Totuși, festivitățile au fost în mare parte coordonate de Emmanuel Macron, care a folosit ceremonia pentru a apăra Strasbourgul ca sediu oficial al Parlamentului și pentru a ține un discurs lung și sinuos despre suveranitate și locul Europei în rândul superputerilor, alături de Rusia, China și Statele Unite. Macron a descris Europa ca un proiect neterminat, dar superior celor mai mari rivali și aliați, în special regimuri autoritare care înăbușă libertatea.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut ca subiectele Conferinței să se concentreze pe preocupările din viața reală și ca participanții să rămână deschiși și primitori față de toate punctele de vedere, declarând că: „Ar trebui să recunoaștem că Conferința nu este un panaceu sau o soluție pentru fiecare problemă. Trebuie să ascultăm toate vocile – fie critice, fie complementare – și să ne asigurăm că urmărim îndeaproape problemele asupra cărora convenim”. Von der Leyen a menționat că evenimentul ar trebui privit ca o oportunitate de a aduce instituțiile și politicienii UE mai aproape de oamenii pe care îi reprezintă.

Prim-ministrul portughez, António Costa, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului UE, a declarat că, pe fondul consecințelor teribile în domeniile sănătății și în cel economic provocate de pandemiei, începutul Conferinței ar trebui privit ca un semn de forță a UE. Costa a spus că: „Această lansare oficială a Conferinței privind viitorul Europei este un mesaj de încredere în viitor, pe care vrem să-l transmitem tuturor cetățenilor”. Oficialul a îndemnat UE, de asemenea, să se concentreze asupra problemelor sociale, inclusiv reducerea șomajului în rândul tinerilor și protejarea persoanelor în vârstă și a afirmat că Europa ar trebui să acorde prioritate oceanelor.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a profitat de șansa de a face un joc instituțional de putere, folosindu-și discursul pentru a accentua necesitatea acordării dreptului de inițiativă legislativă deputaților europeni, o putere deținută în prezent doar de Comisie. Sassoli susține că nu ar trebui să existe teamă privind schimbarea tratatelor, declarând că: „Dacă toate aceste reflecții și cele ale cetățenilor noștri implică o actualizare a tratatelor, suntem curajoși, nu trebuie să ne temem de ele”. Totodată, el speră că prin intermediul Conferinței se va revizui procesul prin care UE își alege înalții oficiali, susținând „candidatul principal” sau procesul Spitzenkandidat, pe care șefii de stat și de guvern ai UE l-au refuzat în 2019 când au ales-o pe von der Leyen în funcția de președintă a Comisiei, pe atunci ministru al apărării al Germaniei.

Mulți dintre liderii UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la perspectiva de a modifica tratatele blocului comunitar. În plus, au considerat-o ca fiind o chestiune problematică, care ar putea lăsa Uniunea împotmolită în lupte administrative interne.

Autor: Ana Domenti / Sursa foto: Euractiv