UE trimite o misiune militară în Mozambic

Uniunea Europeană urgentează sprijinul oferit Mozambicului, în contextul unui nou val de atacuri ale insurgenților islamici. UE va trimite o misiune de instruire militară pentru a lucra cu soldații locali, relatează Euractiv.

„Avem în vedere o potențială misiune de formare a Uniunii Europene, precum cele pe care le avem deja în mai multe țări africane”, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației UE. „Trebuie să răspundem cererii Mozambicului cu un anumit sentiment de urgență”, a continuat Borrell. Acest lucru va dura probabil câteva luni, spun oficialii UE. Între timp, miniștrii blocului comunitar nu au decis încă autorizarea trimiterii unei misiuni.

Provincia Cabo Delgato este în conflict permanent de câțiva ani, dar autoritățile locale au cerut sprijin militar abia în luna martie, în urma unui atac major asupra orașului Palma, unde se află un centru de prelucrare a petrolului în valoare de miliarde de dolari, deținut de gigantul petrolier francez Total.

Președintele Mozambicului Fillipe Nyusi se va întâlni cu președintele francez Emmanuel Macron pe 18 mai, subiectele de securitate și logistică fiind în fruntea listei de discuții.

Guvernul portughez, care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE din luna ianurarie, a făcut presiuni pentru ca Uniunea să sprijine guvernul lui Nyusi. „Portugalia a oferit deja jumătate din personal și a trimis în avans structuri militare. Vor fi integrate în misiunea de formare a UE, dacă în cele din urmă se va cădea de acord asupra acestui lucru”, a menționat Borrell.

Nyusi a angajat companii militare private rusești și sud-africane pentru a lupta împotriva insurgenților alături de forțele locale, dar succesul nu a fost cel așteptat.

Autor: Eduard Bercuș / Sursa foto: Anadolu Agency