Sondaj Eurobarometru: percepțiile europenilor după un an de pandemie

By , in Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , , , , ,

În ciuda pandemiei de COVID-19, care a schimbat drastic viața cetățenilor europeni timp de mai bine de un an, cel mai recent sondaj Eurobarometru standard realizat în februarie-martie 2021 arată că imaginea Uniunii Europene este una pozitivă. Sondajul, realizat prin interviuri față în față și online în perioada 12 februarie-18 martie 2021, în cele 27 de state membre ale UE și în douăsprezece țări sau teritorii, a scos la iveală cel mai înalt grad de încredere acordat de către cetățeni Uniunii Europene în ultimii zece ani, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, dat publicității.

Încrederea în UE și imaginea acesteia, principalele preocupări la nivelul Uniunii și la nivel național, situația economică și moneda euro, pandemia și vaccinarea împotriva COVID-19 au fost indicatorii măsurați în sondaj.

Rezultatele arată că 49% dintre europeni au încredere în Uniunea Europeană, acest procent crescând cu șase puncte față de cel din vara anului 2020. Este, de asemenea, cel mai înalt procent înregistrat din primăvara anului 2008. Statele membre ale UE care au înregistrat cel mai mare nivel de încredere sunt Portugalia, cu un procent de 78%, și Irlanda, cu 74%. Imaginea pozitivă a Uniunii Europene a crescut, de asemenea, cu șase puncte față de vara anului trecut, înregistrând cel mai înalt nivel din toamna anului 2009, și anume 46%. În fruntea sondajului se regăsesc din nou Portugalia și Irlanda, cu valori de 76%, respectiv 75%.

Într-un clasament al principalelor preocupări la nivelul UE, pe primul loc se află sănătatea (38%), urmată de situația economică (35%), apoi de situația finanțelor publice ale statelor membre (21%). Mediul și schimbările climatice (20%), imigrația (18%) și șomajul (15%) urmează celorlalte trei preocupări prioritare. La nivel național, preocupările sunt asemănătoare, sănătatea ocupând și aici primul loc (44%), fiind urmată însă de situația economică (33%) și de șomaj (25%).

Conform sursei citate, percepția despre situația economică nu este la fel de bună în comparație cu ceilalți indicatori, măsurând cel mai scăzut nivel din primăvara anului 2013 (29%). Această percepție se schimbă în funcție de fiecare stat membru, Luxemburg privind cu mai mult pozitivism economia națională (86%) față de Italia (7%). Pe de altă parte, sprijinul pentru moneda euro a înregistrat cel mai înalt nivel de până acum (70%).

Indicatorul pandemiei de COVID-19 arată că 61% dintre cetățeni sunt de părere că economia țării lor se va redresa în urma impactului pandemiei după anul 2023. În ceea ce privește NextGenerationEU, planul de redresare al UE în valoare de 750 de miliarde de euro, 55% dintre cetățenii care au participat la sondaj îl consideră un instrument eficace pentru a face față cu succes efectelor economice ale pandemiei. Cu toate acestea, 40% dintre cetățenii UE au făcut cu greu față măsurilor de combatere a pandemiei, precum izolarea. Când vine vorba despre vaccinarea împotriva coronavirusului, 45% dintre europeni au răspuns că s-au vaccinat deja sau că ar dori să fie vaccinați cât de curând posibil, 20% planificând să se imunizeze în 2021.

Autor: Alina-Bianca Georgescu / Sursa foto: Walker Morris