Diplomat român, numit șef al Delegației Uniunii Europene în Siria

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a salutat decizia lui Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, cu privire la numirea diplomatului român Dan Stoenescu în poziția de însărcinat cu afaceri al Delegației Uniunii Europene în Siria, cu reședința la Beirut, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe din România.

Dan Stoenescu este un diplomat cu experiență în regiunea Orientului Mijlociu, fiind în prezent ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Tunisiană. „Numirea ambasadorului român Dan Stoenescu este o reconfirmare la nivel european a expertizei României în ceea ce privește regiunea Orientului Mijlociu, cât și o recunoaștere a calităților diplomatice ale acestuia”, a declarat ministrul de externe Bogdan Aurescu.

Conform sursei citate, stabilizarea Siriei este în continuare esențială pentru securitatea întregii regiuni, iar intensificarea demersurilor pentru a soluționa criza din regiune pe cale politică reprezintă o prioritate atât la nivelul UE, cât și pentru comunitatea internațională. De asemenea, MAE va continua demersurile de promovare a candidaturilor diplomaților români în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), ca să asigure o reprezentare consolidată în cadrul diplomației europene, care să oglindească expertiza bogată pe care aceștia o dețin în cadrul agendei externe a Uniunii.

Încă patru poziții de șef de Delegație UE sunt ocupate în prezent de români, respectiv Oana Cristina Popa în Muntenegru, Denisa-Elena Ionete în Niger, Traian Laurențiu Hristea în Mongolia și Cristian Tudor în Kuweit. Printre succesele diplomatice înregistrate în ultimii doi ani de către România se numără și obținerea, pentru prima dată, a unui sediu al unei structuri europene la București, anume Centrul Cyber al UE, obținerea poziției de director executiv al Autorității Europene pentru Muncă, precum și obținerea poziției de Secretar General al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN). Este pentru prima dată în istoria OCEMN când România va deține această funcție și, de asemenea, prima poziție de secretar general al unei structuri de cooperare regionale obținută de România.

Eforturile diplomatice au dus, astfel, la o mai bună reprezentare a României la nivelul  Uniunii Europene și în cadrul diverselor organizații, structuri europene sau regionale.

Autor: Alina-Bianca Georgescu / Sursa foto: EU