Comisia Europeană sprijină întreprinderile românești din domeniul turismului

Comisia Europeană a aprobat o schemă de aproximativ 500 de milioane de euro menită să ofere sprijin întreprinderilor românești care își desfășoară activitatea în domeniul turismului, al cazării și al serviciilor alimentare, în contextul pandemiei de COVID-19, conform unui comunicat al Comisiei.

Sprijinul public, sub formă de subvenții directe, va acoperi până la 20% din pierderile financiare (sau, în cazul anumitor agenții de turism, volumul facturilor emise pentru servicii turistice, incluzând marja) suferite de întreprinderile din domeniile cele mai afectate de pandemie, înregistrate în perioada 1 ianuarie – 21 decembrie 2020, și nu va depăși 1,8 milioane de euro per beneficiar.

Inițiativa a fost considerată necesară pentru remedierea efectelor devastatoare ale pandemiei asupra economiei românești și a fost aprobată de către Comisie în temeiul cadrului temporar privind ajutoarele de stat.

Prin acest sprijin, beneficiarii își vor putea continua activitatea în timpul pandemiei, dar și ulterior acesteia. Totodată, agențiile de turism și întreprinderile de servicii alimentare își vor putea acoperi nevoile de lichidități.

Sprijinul financiar urmează să fie acordat beneficiarilor până la data de 31 decembrie 2021.

Autor: Eduard Bercuș / Sursa foto: Euractiv