Zelenski, Merkel și Macron solicită retragerea trupelor rusești de la frontiera cu Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, a întreprins o vizită oficială la Paris, săptămâna trecută, pentru a discuta cu președintele francez, Emmanuel Macron. Cancelarul german, Angela Merkel, a participat la discuții printr-o videoconferință. Întâlnirea a avut drept subiect de discuție preocuparea comună față de acumularea de trupe rusești la frontiera cu Ucraina, relatează Euronews.

Într-un comunicat comun dat publicității după videoconferință, cei trei lideri au menționat că „împărtășesc îngrijorările cu privire la acumularea trupelor rusești la granița cu Ucraina, precum și în Crimeea, anexată ilegal”. Mai mult, cei trei oficiali solicită retragerea trupelor pentru a evita escaladarea conflictului.

Zelenski a specificat că situația conflictuată din estul Ucrainei nu reprezintă un motiv de îngrijorare doar pentru Ucraina.

Merkel şi Macron și-au reiterat susținerea pentru „independenţa Ucrainei, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei” și au afirmat că vor continua să pună în aplicare Acordurile de la Minsk, însă comunicatul nu menționează nicio acțiune luată la nivelul Uniunii Europene.

Volodomir Zelenski își dorește ca NATO să intervină în conflictul cu Rusia și speră ca Ucraina să se alăture atât Uniunii Europene, cât și Alianței. „Dacă Uniunea Europeană și Emmanuel Macron ne consideră cu adevărat un membru al familiei europene, ar trebui să acționeze în măsură”, a declarat președintele ucrainean. Miniștrii afacerilor de externe ai UE vor discuta conflictul din Ucraina la următoare reuniune, programată pe 19 aprilie.

De asemenea, Zelenski a solicitat o întâlnire cu Merkel, Macron și Vladimir Putin.

Joe Biden și Angela Merkel au solicitat Rusiei să își retragă trupele de la granița cu Ucraina, dar Rusia a respins cererile celor doi conducători. Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Anthony Blinken, a acuzat Rusia de comportament „provocator” din cauza acumulării de trupe în regiunea Donbas.

Cu câteva ore înainte de întâlnirea de la Paris, Kremlinul a declarat că Macron si Merkel ar putea să își folosească influența în timpul acestei conferințe video cu Zelenski pentru a-i explica posibilitatea încetării definitive a tuturor provocărilor.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, a menționat că țările occidentale, inclusiv Germania și Franța, ar trebui „să nu mai participe la campania de propagandă din jurul activității rusești pe teritoriul rus care nu are rolul de reprezenta o amenințare”.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina a început în 2014 după anexarea Crimeei de către Rusia.

Autor: Eduard Bercuș / Sursa foto: Kyiv Post