Președintele Consiliului European propune măsuri pentru a evita un alt „Sofagate”

Charles Michel, președintele Consiliului European, a prezentat recent un set de propuneri menite să clarifice protocolul privind așezarea pe scaune în timpul vizitelor oficiale, anunță Politico.

În cadrul primei sale întâlniri cu președinta Comisiei Europene de la evenimentul diplomatic nefast din Turcia, oficialul a înaintat un document scris ce urmărește ca aranjamentele în ceea ce privește așezarea pe scaune a celor doi reprezentanți ai Uniunii Europene în viitoarele vizite oficiale să fie unele corecte. Documentul în cauză instituie necesitatea unei „atenții sporite asupra aranjamentelor legate de așezarea pe scaune, astfel încât ambii președinți să fie tratați într-un mod demn, respectând în același timp protocolul impus”.

Mai mult, este menționată și necesitatea implicării în pregătirea unor astfel de evenimente a departamentelor responsabile de protocol aparținătoare ambilor reprezentanți, documentul propunând ca „diviziunea muncii în privința spațiilor de discurs să fie anterior coordonată și stabilită de comun acord”. Consiliul European a precizat faptul că acest set de reguli ar urma să fie implementat fără a aduce vreun prejudiciu tratatelor aflate deja în vigoare.

Inițiativa propusă de către Charles Michel apare ca urmare a unui apel realizat de șeful cabinetului Ursulei von der Leyen, Björn Seibert, de a clarifica oficial aspecte precum rangul instituțiilor europene, promovând simultan egalitatea reprezentării în cadrul vizitelor externe. 

În timpul ședinței pe tema incidentului petrecut săptămâna trecută la Ankara, numeroși oficiali europeni au acuzat evenimentul de crearea unei aparențe a lipsei unității. Dacian Cioloș, liderul partidului liberal Renew Europe, a declarat în cadrul ședinței faptul că este necesară o discuție asupra credibilității vocii Uniunii Europene în lume. De asemenea, oficialul a evidențiat faptul că acesta nu este primul incident de acest gen, dar „este clar că astfel de evenimente subminează credibilitatea Uniunii Europene ca actor geopolitic”.

Autor: Alexandra-Maria Ionescu / Sursa foto: Euractiv