NATO și SUA au luat decizia retragerii trupelor din Afganistan

By , in Internațional on . Tagged width: , , , ,

NATO a anunțat miercuri, 14 aprilie, intenția sa oficială de a da startul retragerii trupelor aflate în misiune în Afganistan începând cu 1 mai, relatează Agerpres.

Conform unui comunicat făcut public de către NATO, Alianța intenționează să înceapă această acțiune de amploare în luna mai, urmând ca întregul proces să fie finisat în câteva luni, fără a anunța, însă, o dată exactă. Pe de altă parte, termenul limită dorit de către statul american este 11 septembrie, dată la care urmează să se împlinească 20 de ani de la atacurile teroriste care au zguduit SUA în 2001.

Președintele american Joe Biden a declarat faptul că statul american „și-a îndeplinit obiectivul”, sperând, totodată, ca retragerea să fie una lipsită de incidente. Biden a reiterat angajamentul preluat de către talibani, și anume, acela de a nu a amenința SUA.

NATO a declarat ferm că vigilența sa rămâne în continuare la cote înalte, orice atac împotriva trupelor situate pe teritoriul afgan urmând să fie întâmpinat de o reacție pe măsură din partea Alianței.

Trupe ale statelor membre NATO se află pe teritoriul afgan încă din anul 2001, Alianța Nord-Atlantică preluând conducerea efectivă a operațiunilor militare în anul 2003. De atunci, la combaterea conflictului din Afganistan au participat aproximativ 1.9 milioane de soldați americani si aproximativ 9600 de trupe NATO. Cele mai mari contribuții le-au avut state precum SUA, Germania, Turcia, Regatul Unit și Italia.

De la intrarea sa în NATO, România a trimis în Afganistan peste 760 de trupe, devenind rapid unul dintre cei mai importanți contribuitori ai Alianței.

Autor: Alexandra-Maria Ionescu / Sursa foto: Revista Nato