Siria, acuzată de folosirea armelor chimice

Ministrul de externe german Heiko Maas a acuzat Siria de folosirea armelor chimice într-un atac în propria țară în 2018, pe baza anchetei derulate de către Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), notează Agerpres.

În urma unei investigații, echipa de identificare și de anchetă (IIT) a OIAC este sigură în ceea ce privește utilizarea armelor chimice de către armata siriană împotriva rebelilor, la data de 4 februarie 2018, la Saraqeb, în apropierea orașului Alep, conform unui raport publicat la Haga.

„Pentru noi este clar că o încălcare atât de evidentă a dreptului internațional nu trebuie să rămână fără consecințe”, a afirmat șeful diplomației germane. În același timp, acesta susține vehement faptul că „cei responsabili trebuie trași la răspundere”. 

De asemenea, statele membre ale OIAC urmează să voteze asupra unei eventuale impuneri a sancțiunilor împotriva Siriei. Astfel, votul Siriei în cadrul organizației ar putea fi suspendat, în cazul în care țara nu va lua măsuri.

„Toate ţările membre ale OIAC sunt invitate să reacţioneze la aceste încălcări continue ale Convenţiei asupra armelor chimice de către Siria”, a adăugat Heiko Maas, care încurajează „utilizarea mijloacelor disponibile în cadrul Convenţiei pentru a impune respectarea acesteia”.

Autor: Octavia Codreanu / Sursa foto: Europolitics