Un nou val de proteste împotriva restricțiilor anti-COVID-19 în Europa

By , in Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , , ,

Sâmbătă, 10 aprilie, au avut loc proteste împotriva restricțiilor anti-COVID-19 în mai multe capitale europene, relatează Euronews.

Poliția din Paris a arestat nouă persoane și a amendat încă aproximativ 160 de la începutul weekend-ului pentru întâlniri clandestine în restaurante închise, în ciuda restricțiilor impuse. Poliția din capitala Franței a declarat duminică dimineață că a arestat șapte persoane în timpul nopții, în timpul a două operațiuni separate, la un bar shisha și un restaurant, pentru că au refuzat respectarea ordinului de dispersare și pentru atacarea ofițerilor. Cincizeci și opt de persoane au primit, de asemenea, amenzi.

Această reacție vine la câteva zile după ce propriul comportament al guvernului a fost pus la îndoială, în urma lansării unui documentar care îi acuza pe miniștri de organizarea unor mese în restaurante secrete, încălcând regulile împotriva COVID. Franța este în prezent în lockdown, cu toate magazinele închise, cu excepția celor neesențiale, inclusiv restaurante și baruri. De asemenea, este în vigoare o interdicție a deplasărilor între orele 19:00 și 06:00.

Mai mult, douăzeci de persoane au fost arestate în Finlanda sâmbătă, în timp ce protestau împotriva măsurilor de combatere a COVID-19. Aproximativ 300 de persoane au participat la protestul neautorizat de la Helsinki, cu toate că întrunirile publice de peste șase persoane sunt interzise în prezent în Finlanda, pentru a preveni răspândirea virusului mortal. Arestările au fost efectuate după ce ordinul poliției de dispersare a fost ignorat.

Sute de oameni s-au adunat, de asemenea, sâmbătă, în capitala daneză Copenhaga, pentru a protesta împotriva strategiei țării de a combate răspândirea virusului și a introducerii unui pașaport COVID. Lansat marți, „coronapas” este atribuit persoanelor care au fost fie complet vaccinate, fie au fost testate pozitiv pentru virus cu două până la 12 săptămâni înainte sau testate negativ în ultimele 72 de ore. Danemarca se află în carantină parțială de la sfârșitul lunii decembrie. Chiar dacă mai multe restricții au fost ridicate din februarie, redeschiderea generală este propusă pentru 21 mai, dată aleasă pentru că ar trebui să corespundă cu sfârșitul vaccinării persoanelor peste 50 de ani.

În Norvegia, unde guvernul a introdus noi restricții înainte de Sărbătorile Pascale, în fața apariției unor noi cazuri atribuite tulpinii britanice a virusului, aproximativ 200 de manifestanți au protestat sâmbătă în centrul capitalei Oslo împotriva măsurilor luate și au ars măștile de protecție.

Proteste similare au avut loc și la Viena, în Austria, și în capitala României, București.

Autor: Ana Domenti / Sursa foto: Euronews