Reacția Europei la moartea prințului Philip al Marii Britanii

Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, a încetat din viața vineri, în data de 9 aprilie, la vârsta de 99 de ani. Reprezentând o figură ilustră a familiei regale britanice, întreaga lume l-a lăudat pe ducele de Edinburgh pentru serviciul militar desăvârșit, pentru munca neîncetată în folosul tinerilor și pentru devotamentul neclintit față de regină, relatează Euronews.

Amintim că prinţul Philip a încetat din viaţă la trei săptămâni după o intenare în spital timp de o lună pentru o infecție și o problemă cardiacă. Anunțul decesului prințului consort a fost făcut de casa regală britanică. „Cu durere profundă, Majestatea Sa Regina a anunțat moartea iubitului ei soț, Alteța Sa Regală, Prințul Philip, Duce de Edinburgh. Alteța Sa Regală a murit în pace în această dimineață la Castelul Windsor”, potrivit declarației Palatului Buckingham.

Statele europene au reacționat în mod diferit la trista veste a morții prințului Philip. Cuplul regal spaniol, regele Felipe și regina Letizia, au trimis o telegramă către „Draga mătușă Lilibet”, în care au scris: „Nu vom uita niciodată momentele pe care le-am împărtășit și moștenirea de slujire și dedicare față de Coroană și Regatul Unit lăsată în urmă”, semnând: „Toată dragostea și afecțiunea noastră”.

Regele suedez, Carl Gustaf, a transmis că: „Regina și cu mine am fost profund întristați” cu privire la anunț. A mai adăugat că îi leagă o prietenie de ani de zile cu prințul Philip, o relație pe care au apreciat-o profund, „iar serviciul dedicat țării sale va rămâne o inspirație pentru toți”.

Regele Philippe și regina Mathilde a Belgiei au spus că sunt „întristați” de moartea ducelui, adresând sincere condoleanțe familiei regale: „Dorim să exprimăm cele mai profunde condoleanțe Majestății Sale Regina, Familiei Regale Britanice și poporului Regatului Unit”.

Familia regală norvegiană a declarat că a primit vestea decesului Alteţei Sale Regale Ducele de Edinburgh „cu mare tristețe”. În comunicatul dat presei a fost menționat că „Majestatea Sa, Regele, a decis ca drapelul să fie arborat la jumătate de catarg de pe balconul Palatului astăzi și în ziua înmormântării”.

Atât premierul irlandez, Micheal Martin, cât și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au declarat că sunt „întristați” să afle de moartea prințului, îndreptându-și gândurile şi rugăciunile, precum și sincera simpatie către regina Elisabeta şi populaţia Regatului Unit.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a salutat „prietenia ducelui cu Germania, simplitatea sa și simțul datoriei” despre care a spus că „nu vor fi uitate”.

Președintele Franței, Emmanuel Macron și-a prezentat condoleanțele familiei regale și poporului britanic pentru pierderea prințului Philip, despre care a spus că „a trăit o viață exemplară, definită de vitejie, simțul datoriei și angajamentul față de tineri și mediu”.

Funeraliile prințului Philip vor avea loc pe 17 aprilie, la Capela St. George de la Castelul Windsor, la ora locală 15:00, a anunţat Palatul Buckingham. Regina Elisabeta a II-a și prințul consort, Philip, au reprezentat cel mai longeviv cuplu regal din istoria Marii Britanii, cu o căsnicie de 73 de ani.

Autor: Ana Domenti / Sursa foto: CNN