Ministrul de externe al Luxemburgului avertizează UE cu privire la reluarea discuțiilor cu Turcia

By , in Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , , ,

Jean Asselborn, ministrul de externe al Luxemburgului, sfătuiește Uniunea Europeană să cântărească în mod înțelept posibilitatea modernizării Uniunii Vamale cu Turcia, precum și a facilitării vizelor, notează Agerpres.

Relațiile dintre blocul european și Turcia au căpătat o notă sensibilă pe parcursul ultimului an, în mare parte din cauza deciziilor controversate repetate ale președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan. Jean Asselborn a concretizat o analiză a evoluției Turciei de la începutul negocierilor de aderare și până la momentul de față, declarând ferm faptul că actuala conducere a statului turc „încalcă drepturile fundamentale, elimină politic kurzii și pe toți cei care nu gândesc ca el, refuză femeilor protecția Convenției de la Istanbul votată în 2011 de parlamentul turc”. 

Oficialul condamnă atitudinea conducerii de la Ankara și susține faptul că Uniunea Europeană ar trebui să acționeze acum într-un mod cât se poate de prudent, întrucât o apropiere față de statul turc ar putea transmite un mesaj greșit la momentul actual, acțiunile întreprinse de către acesta fiind considerate drept sexiste și chiar discriminatorii pe plan internațional.

Este de așteptat ca, la summit-ul din luna iunie, această situație să fie din nou supusă dezbaterii. Uniunea Europeană ia în calcul modernizarea Uniunii Vamale cu Turcia, subiect suspendat acum trei ani din cauza relațiilor tensionate, precum și vizele, care ar urma să acorde anumite facilități cetățenilor turci, în cazul unui rezultat favorabil obținut în urma discuțiilor.

Autor: Alexandra-Maria Ionescu / Sursa foto: Euractiv