CEDO susține demersul vaccinării copiilor din Cehia

By , in Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , , ,

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat că aprobă și susține solicitarea Cehiei de a implementa vaccinarea obligatorie în rândul copiilor preșcolari, susține BBC.

Acest caz a ajuns în fața instanței de la Strasbourg în urma nemulțumirilor familiilor amendate de către autoritățile cehe ca urmare a nerespectării acestei decizii. Conform legislației aflate în vigoare la momentul actual pe teritoriul Republicii Cehe, părinții sunt obligați să își vaccineze copiii împotriva anumitor boli, fiind scutiți doar în cazul în care o anumită problemă de sănătate ar împiedica acest lucru.

Este pentru prima dată când CEDO se implică într-un astfel de caz. Instanța a constatat că, deși această lege încalcă dreptul la o viață privată, sănătatea publică trebuie indubitabil protejată.

De asemenea, instituția a mai declarat că astfel de măsuri sunt „necesare într-o societate democratică”, reiterând faptul că principul obiectivul este protejarea copiilor împotriva bolilor grave, prin vaccinare sau prin obținerea unei așa-zise imunități colective. Este de menționat faptul că vaccinurile nu pot fi administrate forțat, iar copiilor care refuză vaccinarea nu li se poate refuza înscrierea în învățământul primar din această cauză.

Decizia CEDO vine într-un moment dificil pentru blocul european. Situația generată de către pandemia cu noul coronavirus a condus la proteste pe teritoriul mai multor state membre, principalele nemulțumiri ale protestatarilor fiind îngrădirea libertăților civile și modul în care conducerea a gestionat întreaga criză. Susținerea unei astfel de decizii ar putea crea un nou val de incertitudine sau dezinformare, creându-se impresia eronată în ceea ce privește introducerea obligativității vaccinării împotriva SARS-CoV-2.

Autor: Alexandra-Maria Ionescu