Combaterea efectelor pandemiei asupra sănătății psihice a tinerilor europeni

Pe parcursul pandemiei de COVID-19, generațiile tinere, în special adolescenții, au avut de suferit la nivel psihic, relatează Deutsche Welle.

În Belgia, unitățile de psihiatrie sunt supraaglomerate. Psihiatrul unui spital local explică: „Cel puțin o treime dintre noii noștri pacienți s-au prezentat într-o stare de stres post-traumatic după neglijare severă sau abuz în familiile lor, adesea legată de coabitarea permanentă pe parcursul carantinei.” 

Jana Hainsworth, secretarul general pentru drepturile copilului al organizației non-profit Eurochild, a declarat că acesta nu este doar un fenomen belgian. Organizația sa, ce reprezintă furnizori de servicii pentru copii și grupuri de drepturi din 35 de țări europene, trage un semnal de alarmă cu privire la impactul COVID-19 asupra sănătății mintale a persoanelor cu vârsta sub 18 ani de pe întregul continent.

Eurochild a publicat rezultatele îngrijorătoare ale unui studiu recent la nivelul Uniunii Europene, conform căruia unul din cinci copii este nefericit în mare parte din timp sau în mod permanent. Mai mult, cercetătorii germani au demonstrat că procentul de copii și adolescenți din țară care suferă de boli psihice a crescut de la 10% la 18% în perioada pandemiei.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat prima strategie la nivelul UE cu privire la drepturile copilului, promițând să sprijine eforturile pentru accesibilitatea serviciilor de sprijin psihosocial și să creeze o nouă platformă europeană de participare a copiilor.

Comisarul UE pentru drepturile sociale, Nicolas Schmit, a declarat: „Trebuie să întrerupem acest ciclu periculos și să ne asigurăm că toți copiii au acces la alimentație sănătoasă, educație, asistență medicală și locuințe adecvate, indiferent de originea lor. Comisia este pregătită să ofere sprijin tuturor statelor membre pentru a putea realiza o diferență reală în viața copiilor”. O parte din acest sprijin vine sub forma Fondului Social European Plus (ESF+), care finanțează proiecte axate pe incluziunea socială și combaterea sărăciei.

Autor: Bianca Revenco