Bulgaria: impactul alegerilor parlamentare asupra relației cu UE

Bulgaria organizează duminică, 4 aprilie 2021, alegeri parlamentare, la scurt timp după o serie de proteste împotriva actualului guvern, anunță EuroNews.

Sondajele întreprinse până la momentul actual denotă un rezultat dificil de anticipat. Partidul prim-ministrului în exercițiu, GERB, este de așteptat să obțină un procent de aproximativ 28.4% dintre voturi, pe când partidul aflat în opoziție, BSP, are un procent preconizat de circa 22.9% dintre voturi. Cu toate acestea, există o serie de posibilități care ar permite formarea diverselor coaliții, fapt ce ridică gradul de incertitudine și face dificilă anticiparea unui anumit rezultat.

Considerat a fi cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, Bulgaria se află astăzi în prim plan pe scena internațională, odată cu organizarea acestor alegeri, din mai multe motive semnificative.

Spre exemplu, Bulgaria are un indice al corupției extrem de ridicat, fiind marcată drept cea mai coruptă țară din UE, conform organizației non-profit Transparency International. În acest context, putem reaminti faptul că cetățenii bulgari au protestat anul trecut zilnic, timp de câteva luni, împotriva guvernului actual condus de premierul Boiko Borisov. Prim-ministrul, aflat în această funcție de mai multe ori pe parcursul ultimului deceniu, este acuzat de fapte de corupție grave, precum permiterea unei așa-zise mafii oligarhice de a controla statul, iar demisia i-a fost cerută vehement de către populație. 

Maria Mateva, activist pentru justiție, declară: „Ne-am aflat într-un status quo care a menținut un nivel de corupție înalt pentru mult timp, de aceea consider că este foarte important să ne detașăm de acest model”, accentuând astfel importanța schimbării guvernării actuale.

Mai mult decât atât, numeroși membri ai Parlamentului European au sprijinit protestele cetățenilor bulgari, printr-o rezoluție adoptată în luna octombrie a anului trecut, cu scopul de a apăra principiile democratice ale blocului european.

De asemenea, un alt aspect important de luat în considerare este cel legat de criza generată de către pandemia cu noul coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății a declarat faptul că situația statelor balcanice și a celor din Europa Centrală este una extrem de îngrijorătoare. Cu toate acestea, guvernul condus de către Boiko Borisov s-a abținut în ceea ce privește instituirea unui noi carantine naționale, deși Bulgaria este a doua țară a UE în ceea ce privește rata mortalității și unul dintre statele cu cel mai redus procent de vaccinare a populației la momentul actual. Cu toate acestea, restricțiile au fost reduse chiar înainte de alegeri, lucru ce a determinat experții să catalogheze această mișcare drept una politică, în ciuda crizei sanitare tot mai pronunțate.

Nu în ultimul rând, rezultatul alegerilor parlamentare din Bulgaria ar putea avea un impact semnificativ inclusiv asupra discuțiilor legate de aderarea Macedoniei de Nord la blocul european. În noiembrie 2020, Bulgaria a blocat negocierile de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană. Statul bulgar, reprezentat de către guvernul condus de Boiko Borisov, insistă ca Macedonia de Nord să recunoască rădăcinile bulgare ale limbii sale oficiale și nu numai, afirmând faptul că nu va renunța la obiecție până ce statul nord-macedonean nu va înceta ceea ce consideră a fi o manipulare a istoriei.

Alegerile parlamentare din Bulgaria posedă o importanță incontestabilă la nivel internațional, întrucât noua majoritate parlamentară ce urmează a fi formată va fi responsabilă de gestionarea atât a unei crize sanitare aflate într-un punct culminant, cât și a asigurării populației sceptice de faptul că interesele sale sunt atent urmărite, într-un mod care se aliniază la valorile democratice promovate de Uniunea Europeană.

Autor: Alexandra-Maria Ionescu / Sursa foto: EuroNews