România ar putea contribui la producția de vaccinuri împotriva COVID-19

Premierul Florin Cîțu a declarat sâmbătă, 3 aprilie, prin intermediul unei postări pe pagina sa personală de Facebook, faptul că există posibilitatea ca România să fie curând implicată în producția a două dintre vaccinurile utilizate împotriva combaterii infecției cu noul tip de coronavirus SARS-CoV-2.

Comisia Europeană a instituit un grup de lucru dedicat creșterii producției acestor tipuri de vaccinuri, organizând la nivelul întregului bloc european un proces amplu de selecție. Acest proces de selecție are drept scop implicarea directă a statelor selectate în 4 faze strategice, mai exact, în producția efectivă a vaccinurilor, îmbutelierea, finisarea, precum și distribuirea acestora și a consumabilelor, a mai precizat premierul.

Prim-ministrul României a menționat în postarea sa că statul român va fi reprezentat în acest proces de selecție de către 9 companii și două institute. În cazul unui răspuns favorabil, acestea se vor ocupa de producția de nanoparticule lipidice solide, componente regăsite în vaccinurile produse de către companiile Pfizer-BioNTech și Moderna drept vehicul de livrare. Așadar, țara noastră candidează pentru implicarea directă în faza de producție a celor două vaccinuri anterior menționate. În același timp, premierul a informat cu privire la faptul că una dintre cele 9 companii urmează să fie evaluată de către grupul operativ al Comisiei Europene pentru o altă etapă strategică, și anume, pentru etapa de dezvoltare a vaccinurilor împotriva noului tip de coronavirus.

Implicarea României într-un astfel de demers ar urma să fie una mai mult decât benefică, consolidând astfel poziția statului la nivel european și contribuind la o stopare cât mai rapidă a actualei pandemii. De asemenea, o colaborare a mai multor state europene în aceste procese va spori depășirea crizei sanitare, întrucât Uniunea Europeană s-a confruntat recent cu o diminuare consistentă a stocurilor de vaccinuri cauzată de nerespectarea termenelor de livrare și a numărului de doze prevăzute în contractul semnat cu compania AstraZeneca.

Autor: Alexandra-Maria Ionescu / Sursa foto: Genetic Engineering and Biotechnology News