Comunitățile rome din Ungaria, afectate de coronavirus

By , in Internațional on . Tagged width: , , , ,

Efectele devastatoare produse de COVID-19 în comunitățile rome din Ungaria au dus la decese multiple într-un focar necontrolat, cauzat de neîncrederea față de autorități, relatează Euractiv.

Date asupra numărului de infecții în rândul celor 700.000 de romi care locuiesc în condiții insalubre sunt momentan indisponibile, însă, prin intermediul unor interviuri, au fost dezvăluite provocările sanitare prin care persoanele afectate au fost nevoite să treacă.

„Oamenii noștri mor ca muștele”, a declarat Aladar Horvath, susținător al drepturilor romilor. O altă persoană de etnie romă, Zsanett Bito-Balogh, a asemănat situația în orașul ei natal, Nagykallo, cu declanșarea unei explozii. Aceasta a menționat faptul că a început să organizeze înregistrări pentru vaccinare la nivelul comunității și își dorește să pună rețeaua în funcțiune în câteva săptămâni.

Liderii romi îndeamnă guvernul să se implice mai mult în această criză. Șeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat ca vaccinările vor fi accesibile pentru romi, dar comunitatea romă trebuie să se ofere în mod voluntar.

Doar 9% dintre romi vor să se vaccineze împotriva coronavirusului, arată un studiu condus de Zsuzsanna Kiss, profesor și biolog rom la Universitatea din Pecs. Romii nu au încredere în doctori si în guvern de zeci de ani din cauza discriminării, spune profesorul Kiss.

Autor: Eduard Bercuș / Sursa foto: EduPedu