Pentagonul reacționează la intensificarea activităților Rusiei în Europa de Est

By , in Internațional on . Tagged width: , , , ,

Pentagonul este în alertă din cauza intensificării activităților Rusiei în Europa de Est și Arctica în ultima săptămână. Nivelul de alertă a fost elevat la grad maxim de către Comandamentul forțelor SUA în Europa, în urma reluării conflictelor între separatiștii pro-ruși și armata ucraineană, potrivit Agerpres.

Activitățile întreprinse pe parcursul ultimelor zile de către cele două părți implicate în conflictul care a început în 2014 reprezintă o încălcare a încetării focului din iunie 2020, ceea ce ridică un semnal de alarmă la nivel global.

Generalul Glen VanHerck, şeful Comandamentului nordic al forţelor SUA, declară că această intensificare a conflictului este o încercare a Rusiei de a-și „reafirma influența pe arena mondială”, fapt ce rezultă în special din consolidarea zonei de frontieră cu echipament militar de către forțele armatei ruse.

NATO s-a implicat și ea în noile tensiuni apărute, intervenind la începutul săptămânii cu avioane militare ca urmare a apropierii avioanelor de vânătoare și bombardierelor ruse de spațiul aerian aliat.

Parlamentul Ucrainei a cerut marți guvernelor țărilor vestice să își sporească presiunea asupra Rusiei, atât la nivel politic, cât și economic.

O degenerare a conflictului ar putea reprezenta un lucru îngrijorător pentru comunitatea internațională, inclusiv pentru țara noastră, având în vedere proximitatea teritorială.

Autor: Alexandra-Maria Ionescu / Sursa foto: Foreign Brief