Consiliul Europei solicită reinstaurarea libertății presei în Ungaria

Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a subliniat într-un memorandum dat publicității marți, 30 martie, caracterul imperativ al reinstaurării libertății presei în Ungaria, anunță Agerpres.

Conform Consiliului Europei, autoritățile țării, conduse de prim-ministrul Viktor Orban, atacă frecvent apărătorii drepturilor omului și jurnaliștii de investigație. Ungaria procedează în acest fel cu scopul de a sublinia existența unor consecințe în cazul criticării guvernului.

„Efectele combinate ale unei autorităţi controlate politic pentru monitorizarea mass-media şi ale intervenţiilor statului, care au deformat realitatea de piaţă, au erodat pluralismul şi libertatea de exprimare a mass-media în Ungaria”, a susținut Mijatovic.

De asemenea, statul ignoră cu desăvârșire deciziile tribunalelor internaționale, ceea ce arată că guvernul nu dorește să respecte legea, care reprezintă „o precondiţie esenţială pentru libertatea de expresie”, insistă comisarul pentru drepturile omului.

O soluție exprimată de Dunja Mijatovic ar fi ca Ungaria să modifice legislația pentru a putea împărţi puterile excesive ale preşedintelui Autorităţii pentru Mass-media între mai multe organisme naționale. În același timp, Budapesta trebuie să respecte atât legea, cât și standardele europene privind pluralismul mass-media.

Mai mult, comisarul dorește organizarea unor dezbateri politice libere înaintea alegerilor parlamentare din 2022, în cadrul cărora toţi candidaţii să fie trataţi în mod echitabil, mai ales în ceea ce priveşte acoperirea campaniei lor de către mass-media.

Autor: Octavia Codreanu / Sursa Foto: The Jakarta Post