Eforturi de relansare a relațiilor dintre Bruxelles și Ankara

Pe 6 aprilie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, vor întreprinde o vizită oficială în Turcia pentru a se întâlni cu președintele Recep Tayyip Erdogan. Întâlnirea are drept obiectiv revigorarea relațiilor dintre UE și Turcia, transmite Agerpres.

La summitul organizat în cadrul unei videoconferințe, joi, 26 martie,  UE a declarat că dialogul cu Ankara poate fi reluat, după o perioadă în care relațiile au fost tensionate. UE i-a impus condiții lui Erdogan și a solicitat continuarea procesului actual de reducere a tensiunilor.

Potrivit declarației finale, la Consiliul European, statele membre au decis un demers „progresiv, condiţional şi reversibil pentru a consolida cooperarea într-un anumit număr de domenii de interes comun”.

Ultimul summit al Uniunii Europene cu Turcia, care are statutul de ţară candidată la UE, a avut loc în martie 2020, atunci când președintele Turciei i-a primit pe von der Leyen și Michel la Ankara. Deși Turcia a luat decizia de a se retrage din Convenţia de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și lupta împotriva deteriorării situaţiei drepturilor omului, UE declară că își dorește dezvoltarea relaţiilor comerciale cu Turcia.

Atât UE, cât și Turcia, urmăresc semnarea unui acord în valoare de miliarde de euro din partea UE pentru refugiaţii sirieni din Turcia.

În același context, Uniunea Europenă este pregătită să realizeze următorii pași: modernizarea Uniunii Vamale, reluarea dialogului la nivel înalt, precum şi negocierea facilităţilor de viză pentru cetăţenii turci.

Autor: Bianca Revenco / Sursa foto: Twitter