Liderii mondiali solicită un tratat internațional privind pandemiile

Prim-ministrul Boris Johnson s-a alăturat liderilor din peste 20 de țări care doresc elaborarea unui tratat internațional în vederea pregătirii pentru următoarele eventuale pandemii, relatează BBC News.

Într-un articol de ziar, liderii, printre care cancelarul german și președintele francez, au declarat că noul coronavirus a reprezentat cea mai mare provocare de la cel de-al Doilea Război Mondial. Aceștia au afirmat: „Nimeni nu este în siguranță până când nu suntem cu toții în siguranță.”

Cei 24 de lideri susțin că este nevoie de un tratat similar celui încheiat în urma celui de-al Doilea Război Mondial pentru a consolida cooperarea transfrontalieră.  Șefii de stat au mai precizat faptul că țările trebuie acum „să fie mai bine pregătite pentru a anticipa, a preveni, a detecta, a evalua și a răspunde eficient în fața pandemiilor, într-o manieră atent coordonată.”

Un nou tratat ar contribui la stabilirea unor sisteme mai bune de alertare a oamenilor cu privire la potențiale pandemii, au menționat liderii, îmbunătățind în același timp schimbul de date și distribuția vaccinurilor și a echipamentelor individuale de protecție. 

Semnatarii au argumentat, de asemenea, următorul punct de vedere: „Vor fi alte pandemii și alte urgențe sanitare majore. Niciun guvern sau organism multilateral nu poate face față acestei amenințări de unul singur. Întrebarea nu este dacă, ci când.”

Autor: Bianca Revenco