Un nou val de refugiați sirieni ar putea lovi Europa

Lipsa de finanțare corespunzătoare a misiunilor de ajutor umanitar ar putea duce la un alt val de refugiați sirieni care ajung în Europa, au avertizat reprezentanții ONU înaintea unui summit al donatorilor găzduit de UE săptămâna aceasta, relatează Euractiv.

La Bruxelles, pe 29 și 30 martie are loc summit-ul pentru „Susținerea viitorului Siriei și al regiunii”. În cadrul acestei întruniri, ONU speră să strângă un total de 10 miliarde de dolari de la țările donatoare pentru a sprijini milioane de refugiați sirieni care au emigrat în țările vecine. Summit-ul se va concentra asupra crizei umanitare provocate de războiul civil sirian, și nu pe abordarea mai largă adoptată de liderii mondiali. 

Filippo Grande, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, a declarat reporterilor: „Dacă nu putem asigura resursele (programelor) în mod corespunzător, atunci nu se poate exclude deplasarea în continuare a populației”, susținându-și punctul de vedere prin recentele rapoarte despre bărcile care părăseau Libanul, îndreptându-se spre Cipru. Un alt reprezentant al ONU, Achim Steiner, administrator al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, a încurajat țările donatoare, asigurându-le că „aceasta este o investiție înțeleaptă”.

Cu toate acestea, oficialii afirmă că există o „tendință îngrijorătoare de scădere” a angajamentelor statelor donatoare și se tem că summit-ul pentru Siria ar putea repeta rezultatele întrunirii de anul trecut pentru finanțarea ajutorului umanitar în Yemenul devastat de război, care a primit doar 50% din banii necesari. Oficialii mai spun că nu au avut angajamente financiare solide din partea țărilor.

Războiul din Siria a ucis aproape 500.000 de oameni de când a început în 2011, iar aproape jumătate din populația țării a emigrat. 85% dintre refugiații sirieni, în total 5.6 milioane, încearcă în prezent să supraviețuiască în cele cinci țări vecine, în timp ce încă un milion se află în alte țări. Libanul vecin, care se află în plină criză politică și economică internă, are nevoie în special de sprijin financiar pentru a susține refugiații care sosesc din Siria.

Autor: Ana Domenti / Sursa foto: Global Policy Insights