Experții UE decid dacă energia nucleară este o investiție ecologică

Un document consultat sâmbătă de Reuters arată că experții UE responsabili cu evaluarea energiei nucleare din punct de vedere ecologic urmează să afirme că aceasta este sustenabilă, deci investițiile în acest domeniu pot fi aprobate.

Comisia Europeană încearcă să pună capăt procesului sinuos de clasificare a finanțărilor sustenabile, care va determina în ce activități economice pot fi aplicate investițiile durabile în UE, pe baza unor standarde stricte privind protejarea mediului.

Consultanții experți de la Bruxelles nu au consimțit oferirea etichetei verde energiei nucleare. Experții au realizat că, referitor la încălzirea globală, energia nucleară produce emisii reduse de dioxid de carbon. Cu toate acestea, au precizat că realizarea unor analize suplimentare cu privire la impactul pe care îl are depozitarea deșeurilor radioactive asupra mediului erau necesare, menționează sursa citată.

Comisia a cerut instituției sale de experți științifici, Centrul Comun de Cercetare (JRC), să elaboreze un raport pe acest subiect. Sursa citată a analizat versiunea preliminară a raportului întocmit de JRC, care urmează să fie publicat săptămâna viitoare, și a ajuns la concluzia că energia atomică ar trebui să primească eticheta verde. Raportul dezvăluie: „Analiza nu a găsit nicio dovadă științifică care să ateste că energia nucleară este mai dăunătoare sănătății umane sau mediului decât alte tehnologii care generează energie electrică”.

În plus, Comisia a decis că depozitarea deșeurilor nucleare în formațiuni geologice adânci este „corespunzătoare și sigură” și a menționat că
amenjarea unor astfel de situri este în stadii avansate în Franța și Finlanda, iar cele două țări pot fi luate drept exemplu de către alte state membre.

Două comisii de experți vor examina concluziile raportului timp de trei luni înainte de decizia finală a Comisiei.

Statele UE nu au ajuns la un consens cu privire la statutul energiei nucleare. Luna aceasta, Franța, Ungaria, România și alte patru țări au cerut Comisiei să sprijine politicile nucleare, inclusiv clasificarea energiei atomice drept energie ecologică. Alte state, inclusiv Austria și unele grupuri ecologiste, se opun utilizării acestui tip de energie, indicând pericolul constituit de deșeuri, întârzierile și costurile tot mai ridicate ale celor mai recente proiecte.

Autor: Irina Constantinescu