NATO cere vigilență în privința ascensiunii globale a Chinei

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, a declarat în data de 26 martie în cadrul unui briefing online pentru jurnaliştii români că, atât NATO, cât și Uniuneea Europeană, ar trebui să privească ascensiunea Chinei dintr-un unghi securitar, transmite Agerpres.

Înaltul oficial NATO a declarat că, deși organizația democratică trebuie să protejeze cetățenii care aparțin statelor membre din Alianță, aceasta nu poate ignora noua superputere, reprezentată de China. Conform sursei citate, Geoană a menționat oportunitățile care vin odată cu poziția globală a Chinei. Așadar, un parteneriat economic este imperativ pentru a combate schimbările climatice sau pentru a stabili reguli de guvernanţă globală care să transforme sistemul internațional într-unul credibil și predictibil.

Cu toate acestea, China trebuie privită și ca un competitor, prin prisma ambițiilor sale de a deveni principala putere în domeniul inteligenței artificiale în următorii zece ani și principala superputere tehnologică a lumii până în 2049. În ultima perioadă a investit masiv în forțele militare, în special în unitățile navale care se regăsesc fizic inclusiv în Europa. Astfel, prezența Chinei afectează securitatea sau echilibrele politice realizate la nivel global, într-o manieră directă sau indirectă.

Sursa citată mai menționează că secretarul general adjunct al NATO a subliniat lipsa vreunei logici de război rece, care ar pune China în poziția de adversar, însă „ascensiunea Chinei trebuie să fie privită inclusiv dintr-un unghi securitar, fie că este vorba de NATO sau de UE”, a continuat oficialul.

„Aţi observat că a fost relansat, la întâlnirea lui Antony Blinken cu conducerea UE, dialogul SUA-UE pe probleme de China. Şi noi avem o discuţie între NATO şi UE pe subiectul ascensiunii Chinei şi sunt convins că acest subiect va fi unul recurent pe agenda NATO”, a mai declarat Mircea Geoană.

Declarațiile înaltului oficial NATO vin într-o perioadă tensionată pentru relațiile UE-China, cei doi actori internaționali impunând reciproc sancțiuni împotriva oficialilor celeilalte părți.

Autor: Alina-Bianca Georgescu / Sursa foto: Joint Forces