Programul „UE pentru sănătate”(EU4Health) a intrat în vigoare

Programul „UE pentru sănătate”, derulat în perioada 2021-2027, a intrat în vigoare pe data de 26 martie și va beneficia de o investiție de 5,1 miliarde EUR pentru întărirea și inovarea sistemelor de sănătate, se arată într-un comunicat al Comisiei dat publicității.

Implementarea programului a apărut ca răspuns la consecințele nefaste ale pandemiei de coronavirus și are drept obiectiv preîntâmpinarea viitoarelor pericole asemănătoare pandemiei. De asemenea, planul e menit să sporească siguranța cetățenilor UE, dar vizează și îmbunătățirea sistemelor medicale și pregătirea cadrelor medicale pentru eventualele crize sanitare.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „De astăzi, începem să trasăm un nou curs pentru politica UE în domeniul sănătății. Intrarea în vigoare a programului „UE pentru sănătate” ne va pune la dispoziție instrumentele necesare pentru a face schimbări de durată în domeniul sănătății publice”.

Obiectivele programului sunt următoarele:

  • promovarea și îmbunătățirea sănătății în UE;
  • protejarea cetățenilor UE împotriva viitoarelor amenințări sanitare transfrontaliere;
  • întărirea și utilizarea eficientă a sistemelor de sănătate;
  • îmbunătățirea accesului cetățenilor la resursele necesare în combaterea unei viitoare amenințări sanitare.

Programul urmărește prioritizarea sănătății publice în toate politicile și activitățile Uniunii, conform conceptului medical O singură sănătate” (One Health). Financiar vorbind, UE pentru sănătate” reprezintă cel mai vast proiect pentru sănătate din cadrului blocului comunitar. Finanțarea va fi oferită atât statelor membre, cât și organizațiilor de sănătate și ONG-urilor din domeniu. 

Agenția Executivă pentru Domeniile Sănătății și Digital va pune în aplicare programul începând cu data de 1 aprilie.

Autor: Eduard Bercuș / Sursa foto: Science Business