UE propune noi măsuri pentru stimularea producției ecologice

Comisia Europeană a prezentat joi, 25 martie, în cadrul unui comunicat de presă, noul Plan de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice. Scopul său central este stimularea producției și a consumului de produse ecologice, propunându-și să atingă folosirea unui procent de 25% din terenurile agricole pentru agricultura ecologică până în anul 2030.

„Agricultura este unul dintre principalii factori determinanți ai declinului biodiversității, iar declinul biodiversității reprezintă o amenințare majoră pentru agricultură”, precizează Frans Timmermans, vicepreședintele executiv al Pactului verde european.

Planul de acțiune conține o serie de 23 de măsuri ce vor asigura stimularea consumului de produse ecologice, creșterea producției și îmbunătățirea sustenabilității sectorului.

Printre măsurile adoptate, se numără:

  • Informarea populației cu privire la semnificația producției ecologice
  • Creșterea gradului de distribuire a produselor ecologice în cadrul programului UE pentru școli
  • Activități de cercetare și inovare în domeniul agriculturii ecologice
  • Creșterea bunăstării animalelor
  • Reducerea emisiilor de carbon și a utilizării materialelor plastice, a apei și energiei.

De asemenea, pentru a promova producția ecologică în rândul publicului, Comisia va organiza anual „Ziua produselor ecologice” la nivelul întregii Uniuni Europene și va acorda premii în cadrul lanțului alimentar ecologic.

Producția ecologică are numeroase beneficii: terenurile cultivate în mod ecologic prezintă cu 30% mai multă biodiversitate, fermierii care practică acest tip de agricultură au venituri mai mari, iar animalele crescute ecologic duc un trai îmbunătățit.

Planul pentru dezvoltarea producției ecologice reprezintă o inițiativă care va contribui la realizarea obiectivelor Pactului verde european, urmărind tranziția către sisteme alimentare sustenabile și combaterea declinului biodiversității. Pactul verde european este în centrul agendei politice a Comisiei Europene, iar principalul său obiectiv este atingerea neutralității climatice în Europa până în 2050.

Toate progresele vor fi monitorizate de către Comisia Europeană, alături de reprezentanți ai Parlamentului European și ai statelor membre, prin rapoarte bianuale și printr-o evaluare la jumătatea perioadei.

Autor: Eduard Bercuș / Sursa foto: Modern Buyer