Asistență de 400 de milioane de euro pentru țările din Politica de Vecinătate

Comisia Europeană a efectuat astăzi plăți în cadrul programelor sale de asistență macrofinanciară pentru Georgia, Iordania și Moldova, se arată într-un comunicat al instituției dat publicității.

Plățile sumei de 100 de milioane de euro către Georgia și de 250 de milioane euro către Iordania reprezintă parte a pachetului de asistență macrofinanciară de urgență (AMF) în valoare de 3 miliarde de euro destinat unui număr de zece parteneri vizați de politica de extindere și de vecinătate. Acest instrument este destinat în principal limitării consecințelor economice cauzate de pandemia de COVID-19. Sumele au fost completate prin acordurile încheiate de Comisia Europeană cu guvernele Georgiei (2018), respectiv Iordaniei (2020).

În cazul Moldovei, ajutorul furnizat de Bruxelles provine în întregime din pachetul de asistență macrofinanciară de urgență (AMF) în valoare de 3 miliarde de euro.

Potrivit sursei citate, plata unor tranșe suplimentare va depinde de „îndeplinirea condițiilor de politică economică, ce urmează a fi stabilite în aceste documente”. Reprezentanții Comisiei Europene apreciază că punerea în aplicare completă și rapidă a programelor reprezintă „o demonstrație importantă a solidarității UE față de aceste țări într-o perioadă de criză fără precedent”.

Autor: Dragoș Ioniță / Sursa foto: Comisia Europeană