Statul de drept în UE: primul raport anual al Comisiei Europene

Comisia Europeană a publicat ieri, 30 septembrie, primul raport privind statul de drept în UE, se arată într-un comunicat dat publicității.

Raportul include contribuții din partea fiecărui stat membru și abordează atât evoluțiile pozitive, cât și cele negative care s-au înregistrat în acest domeniu în întreaga UE.

Documentul are ca scop lărgirea setului de instrumente ale UE, adăugând „un nou instrument cu rol preventiv”, lansarea unei dezbateri multilaterale și dezvoltarea „unei culturi a supremației legii în întreaga UE”. În același timp, Comisia își propune ca prin acest raport să creeze un ghid de soluționare a problemelor cu care se confruntă statele membre, accentul fiind pus pe împărtășirea bunelor practici între autoritățile naționale din domeniul justiției, precum și respectarea deplină a sistemelor și a tradițiilor constituționale naționale.

Referindu-se la noul raport, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Statul de drept și valorile noastre comune alcătuiesc temelia societăților noastre și sunt parte din ceea ce ne definește ca europeni. Statul de drept îi protejează pe cetățeni de legea celui puternic. Avem în UE standarde foarte ridicate în materie de respectare a statului de drept, dar ne confruntăm și cu diverse provocări. Comisia Europeană va continua să colaboreze cu autoritățile naționale pentru a găsi soluții și a garanta respectarea drepturilor și a libertăților cetățenilor în viața de zi cu zi.”

Potrivit sursei citate, principalele constatări referitoare la situația statului de drept în statele membre includ:

  • creșterea numărului de state în care se înregistrează reforme menite să consolideze independența sistemului judiciar și implementarea unor menite să reducă influența puterii executive sau legislative asupra sistemului judiciar;
  • dezvoltarea unor strategii anticorupție cuprinzătoare și a unor măsuri de consolidare a cadrului de prevenire a corupției și de integritate la nivelul statelor membre;
  • incapacitatea unor state de a adecva resursele necesare combaterii corupției, precum și creșterea riscului de politizare a autorităților mass-media;
  • existența unui climat favorabil derulării acțiunilor societății civile, în ciuda presiunilor exercitate de către puterea legislativă în unele state membre.

Raportul analizează de asemenea unele dintre problemele care au apărut în cadrul dezbaterilor naționale și în contextul răspunsului legal și politic la criza generată de pandemia COVID-19. De exemplu, modificarea sau suspendarea mecanismelor naționale obișnuite de asigurare a controlului și echilibrului între puterile statului.

Acest prim raport anual privind statul de drept este una dintre inițiativele majore din Programul de lucru al Comisiei pentru 2020 și face parte din mecanismul european cuprinzător privind statul de drept anunțat de președinta von der Leyen în Orientările sale politice. Documentul este parte a noului ciclu anual de evaluare a statului de drept, așa-numitul mecanism privind statul de drept – un ciclu anual menit să promoveze statul de drept și să prevină apariția sau agravarea problemelor în domeniul justiției i al respectării drepturilor cetățenilor europeni.

Autor: Dragoș Ioniță / Sursa foto: Ideas on Europe