Comisia Europeană propune prelungirea Capitalelor Europene ale Culturii 2020

Ca urmare a efectelor crizei generate de pandemia COVID-19, Comisia Europeană a propus prelungirea titlului de „Capitală Europeană a Culturii 2020” pentru orașele Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda), se arată într-un comunicat al Comisiei, dat ieri publicității.

Comisia menționează că cele două orașe „au fost cel mai grav afectate”, fiind „nevoite să amâne sau să anuleze toate evenimentele începând din martie 2020, fără să știe când își vor putea relua programele și în ce condiții”.

Sursa citată mai precizează că discuțiile privind prelungirea titlului de „Capitală Culturală Europeană” până la 30 aprilie 2021 vizează de asemenea impactul pe care această decizie îl va avea asupra orașelor ce vor deține acest titlu în perioada 2021-2023. În acest context, Comisia explică faptul că, în cazul orașelor Timișoara, Efesina (Grecia) și Novi Sad (Serbia) – desemnate Capitale Culturale Europene ale anului 2021 – „incertitudinea creată de pandemie a afectat pregătirile aproape la toate nivelurile, de la perspectivele de finanțare la viitoarele reglementări în materie de siguranță”. În același timp, Capitalele Europene ale Culturii pentru 2022, Kaunas (Lituania) și Esch (Luxemburg), precum și Capitala Europeană a Culturii pentru 2023, Veszprém (Ungaria), „sunt mai puțin afectate, deoarece au încă timp să își adapteze programele pentru a ține seama de diferitele scenarii viitoare”.

Referindu-se la propunerea Comisiei, Margaritis Schinas, vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, a declarat: „Rijeka și Galway merită o șansă egală de a se redresa și de a-și demonstra reziliența și creativitatea. Capitalele Europene ale Culturii au deschis întotdeauna inimile și mințile și au găzduit spectatori și artiști variați, iar acest lucru trebuie să continue. Sunt convins că o perioadă de timp suplimentară va permite orașelor Novi Sad, Timișoara și Elefsina să depășească criza actuală din sectorul culturii și din cel al turismului și să mobilizeze investiții relevante, inclusiv grație solidarității la nivel european”.

Inițiativa „Capitalele Europene ale Culturii” a fost lansată în 1985 și a devenit în prezent una dintre cele mai prestigioase inițiative culturale europene. Orașele sunt selectate „pe baza unui program cultural care trebuie să aibă o dimensiune europeană accentuată, să stimuleze participarea și implicarea activă a locuitorilor, comunităților și părților interesate din oraș și să contribuie la dezvoltarea pe termen lung a orașului și a regiunii înconjurătoare.

Autor: Dragoș Ioniță / Sursa foto: Comisia Europeană