Noi fonduri europene pentru spitalul regional Craiova

Comisia Europeană a aprobat o investiție în valoare de 47 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională pentru construcția unui spital regional de urgență cu 800 de paturi la Craiova (Dolj), se arată într-un comunicat al instituției dat astăzi publicității.

Proiectul spitalului de urgență din Regiunea de Sud-Vest a României va contribui la reducerea inegalităților în ceea ce privește accesul la asistență medicală, în special pentru persoanele din zone rurale și sărace. Potrivit sursei citate, acest lucru va permite diagnosticarea timpurie a unor afecțiuni mai puțin grave, „ceea ce va spori șansele pacienților de a beneficia de un tratament de succes, și va duce la reducerea numărului de decese și de dizabilități pe termen lung”.

Referindu-se la necesitatea dezvoltării infrastructurii medicale, Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat recent: „Pandemia de coronavirus a demonstrat încă o dată cât de important este să se investească în infrastructuri medicale moderne și eficiente, fapt care a fost și va continua să fie prioritatea absolută a politicii de coeziune a UE, după cum o arată adoptarea acestui proiect major”.

Reprezentanții Comisiei mai afirmă în comunicat faptul că proiectul urmărește și să contracareze „exodul de inteligență din rândul personalului medical din regiune”, oferindu-le medicilor și asistenților medicali locali „un mediu de lucru mai atractiv”. Potrivit studiilor de fezabilitate, spitalul va fi funcțional începând din 2026.

Autor: Dragoș Ioniță