Guvernul ungar încalcă legislația UE prin restricționarea finanțării ONG-urilor

CEJ a decis că legea maghiară încalcă atât libera circulație a capitalurilor, cât și drepturile fundamentale, informează Euronews. Instanța a precizat că „prin impunerea unor obligații de înregistrare, declarare și publicare a anumitor categorii de organizații ale societății civile care beneficiază direct sau indirect de sprijin din străinătate care depășesc un anumit prag” Ungaria a introdus „restricții discriminatorii și nejustificate”.

În 2017, guvernul de la Budapesta a adoptat o lege pentru înghețarea oricărei finanțări pentru organizații de peste 22.000 de euro din afara Ungariei, argumentând că banii ar putea fi folosiți pentru spălarea banilor sau finanțarea terorismului. Restricțiile impuse finanțării ONG-urilor au fost considerate a avea drept țintă filantropul miliardar George Soros și organizațiile precum Fundația pentru o Societate Deschisă care sprijină ONG-urile maghiare. Guvernul susține că aceste organizații lucrează împotriva interesului național.

Patrick Gaspard, președintele Fundațiilor pentru O Societate Deschisă, a salutat decizia Curții. „Această hotărâre va rezona în întreaga Uniune Europeană ca o afirmație că angajamentul civic este un pilon vital al valorilor sale democratice.”, a declarat acesta. Premierul Ungariei, Viktor Orban, i-a criticat în mod repetat pe donatorii precum Soros, acuzând și că hotărârile judecătorești ale CEJ încalcă principiul subsidiarității.

Autor: Vlad-Alexandru Soare / Sursă foto: dw.com