Comisia Europeană a prezentat Planul de Revenire Economică în valoare de 750 de miliarde €

Comisia Europeană a prezentat pe 27 mai pachetul de ajutor pentru revenirea economică a Europei după pandemia de coronavirus. Acesta va avea nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre, menționează Deutsche Welle.com.

Conform sursei citate, printr-o postare pe site-ul său, Comisia propune înființarea unui instrument de revenire, numit „Noua Generație UE”. ,,Noua Generație UE [constă] în 750 de miliarde €, cât și în întăriri fixate în bugetul multianual al Uniunii 2021-2027 [și] va aduce întreaga putere financiară a Uniunii la 1,85 trilioane €.”, s-a scris în respectivul comunicat. Fondul de revenire va fi inclus în noul buget pe termen lung al Uniunii.

,,Planul de revenire transformă provocarea imensă prin care trecem într-o oportunitate, nu doar prin sprijinirea revenirii, dar și prin investiția în viitor: Pactul Ecologic European și digitalizarea vor duce la crearea de noi locuri de muncă și la creștere economică, vor crește reziliența societăților noastre și sănătatea mediului nostru.”, a declarat Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Planul de Revenire este introdus în contextul în care toate statele Uniunii se află în situația unei recesiuni: aproape toate au depășit limita de deficit pentru a susține sistemul de sănătate, mediul de afaceri și locurile de muncă. Acest plan prevede ca Uniunea să se împrumute de pe piețele financiare de o sumă de 750 de miliarde €, sumă ce urmează a fi plătită din bugetele viitoare ale Uniunii. Fondul va include o ,,Facilitate de Revenire și Reziliență”, în valoare de 560 de miliarde €. Acesta va fi compus din 350 de miliarde € granturi și 210 miliarde € împrumuturi. Propunerea vine după ce, săptămâna trecută, Franța și Germania au sugerat nevoia unui ajutor în valoare de 500 de miliarde de €.. Comisia a propus, de asemenea, un amendament la bugetul multianual 2014-2020 pentru a face disponibili în acest an 11,5 miliarde € pentru finanțări.

Statele membre au păreri împărțite când vine vorba de granturi nerambursabile sau împrumuturi ca mijloc de revenire. Planul de Revenire a fost salutat de Ministrul German de Finanțe Olaf Scholze, Președintele Franței, Emmanuel Macron, și de Premierul Italian, Giuseppe Conte. Răspunsul Spaniei a fost de asemenea pozitiv, aceasta considerând planul o bază ideală pentru negocieri viitoare. Pe de altă parte, ,,Cei Patru Frugali”, Austria, Suedia, Danemarca și Olanda, se opun ajutorului, considerând mai oportună acordarea de împrumuturi cu dobândă mică. Cele 4 state au declarat că se opun mutualizării datoriei și creșterii bugetului Uniunii. Un diplomat olandez a declarat că, din cauza nevoii de unanimitate, negocierile vor dura mult și sunt slabe șanse ca planul să rămână intact.

Autor: Cezar-Iulian Blebea / Sursă foto: dw.com