Drepturile și protecția muncitorilor sezonieri – dezbătute în Parlamentul European

Comitetul pentru Afaceri Sociale și Ocuparea forței de muncă a decis să trateze într-o dezbatere, desfășurată marți, 26 mai, anumite încălcări ale legislației UE privind timpul de muncă și sănătatea muncitorilor sezonieri, potrivit informațiilor oferite de site-ul oficial al Parlamentului European.

În urma unor rapoarte îngrijorătoare despre situația precară cu care se pot confrunta sute de mii de muncitori sezonieri și transfrontalieri în UE, europarlamentarii vor dezbate împreună cu Josip Aladrović, ministrul croat al Muncii și al Sistemelor de Pensii, Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale și Jordi Curell Gotor, director executiv interimar al Autorității Europene a Muncii. Discuțiile purtate între oficiali vor atinge puncte precum protejarea drepturilor, a sănătății și a siguranței acestor muncitori considerați esențiali în timpul pandemiei.

UE a elaborat un corp substanțial de legislație care reglementează diferite aspecte ale mobilității , inclusiv libera circulație , detașarea lucrătorilor și coordonarea securității sociale. Autoritatea Europeană pentru Muncă (ELA) se asigură că normele UE privind mobilitatea forței de muncă și coordonarea securității sociale sunt puse în aplicare într-un mod corect și eficient. În comunicatul publicat de către Parlamentul European luni, atât muncitorii români, cât și ceilalți plecați din estul continentului către Vest sunt catalogați drept „o forță de muncă vitală pentru fermele din Germania, Franța și alte state membre”. Mai mult, aceștia asigură și „securitatea alimentară din toată Europa”. Astfel, Comisia Europeană a emis instrucțiuni clare prin care să se asigure transportul muncitorilor sezonieri, care au un rol vital în lupta împotriva COVID-19, la locul lor de muncă.

Europarlamentarii vor examina situația acestor lucrători și vor verifica dacă au fost luate măsurile de prevenire a COVID-19 la locul de muncă; o atenție deosebită se va acorda și respectării drepturilor acestor muncitori. După cum știm, legislația UE prevede un anumit timp de lucru, dar și un anumit salariu în cazul realizării orelor suplimentare.

Autor: Teofil Memelis / Sursă foto: Mediafax