Criticile la adresa lui Viktor Orbán sunt „oprite” de poliție

Politicienii din opoziție din Ungaria sunt alarmați de o serie de rețineri efectuate de poliție, menite să oprească răspândirea știrilor false și criticilor la adresa guvernului pe internet, informează Euronews.

Miercuri, un membru al partidului de opoziție Momentum a fost reținut în sudul Ungariei din cauza unei postări pe rețelele de socializare; acesta a criticat politica guvernamentală care presupune eliminarea pacienților fără virus din spitale pentru a se putea pune paturile la dispoziția bolnavilor de COVID-19. „Reducerea la tăcere a vocilor critice a început prin acțiunile poliției care intimidează persoanele care scriu sau spun adevărul”, a declarat Akos Hadhazy, un parlamentar independent al opoziției, într-un mesaj pe Facebook.

Cu o zi înainte, un bărbat de 64 de ani a fost reținut ore în șir în nord-estul Ungariei din cauza unui mesaj postat luna trecută în care acesta critica politica de blocare a guvernului. Se pare că mesajul conținea următorul mesaj dedicat premierului: „Sunteți un tiran nemilos, dar amintiți-vă că toți dictatorii cad într-un final”. Procurorii au declarat miercuri că acest caz a fost închis.

Noua legislație care implementează starea de urgență a țării consolidează considerabil puterile lui Orban pentru o perioadă nelimitată, iar Parlamentul European a dezbătut joi legislația și statul de drept din Ungaria.

Oficialul UE responsabil cu statul de drept i-a anunțat pe europarlamentari că Uniunea Europeană va monitoriza puterile acordate guvernelor prin stările de urgență adoptate în această perioadă de criză, pentru a vedea dacă acestea sunt eliminate pe măsură ce țările iau măsuri de revenire la normalitate. „Stările generale de urgență cu puteri excepționale acordate guvernelor ar trebui eliminate sau înlocuite treptat de măsuri mai puțin intruzive”, a declarat Vera Jourova, comisarul pentru valori și transparență al Uniunii Europene. Aceasta a mai adăugat:, „cazul Ungariei ridică îngrijorări deosebite”, motiv pentru care situația de acolo este atent supravegheată.

Autor: Vlad-Alexandru Soare / Sursa foto: Euronews