Starea de urgență în Ungaria – probleme democratice

Noua lege privind starea de urgență a Ungariei, pentru soluționarea crizei cauzate de coronavirus, reprezintă o amenințare serioasă la adresa regimul democratic parlamentar, informează Euronews.  

Deputații maghiari au adoptat proiectul legislativ care permite prim-ministrului, Viktor Orbán, să guverneze prin decret și fără aprobarea parlamentului în această perioada, cu două treimi din voturi. De asemenea, nu există un termen de încetare a stării de urgență, fiind în vigoare pe o perioadă nedeterminată, care se află la discreția guvernului Orban.

Acestă inițiativă este contrară valorilor europene democratice, drepturilor omului, statului de drept, separării puterilor în stat și a modului în care au acționat celelalte state europene, care au declarat stare de urgență. Din acest motiv, decizia  a provocat reacții adverse.

„Această ultimă mișcare legislativă este ultima picătură”, a declarat europarlamentarul spaniol, Juan Fernando López Aguilar,  „Înseamnă, de fapt, suspendarea democrației parlamentare în Ungaria”, a continuat acesta.

Comisia Europeană a anunțat că investighează noua lege, urmând ca aceasta să fie dezbătută de către comisari. „Este extrem de important ca măsurile de urgență să nu fie în detrimentul principiilor și valorilor noastre fundamentale. Democrația nu poate funcționa fără o mass-media liberă și independentă. Respectul libertății de exprimare și securitatea juridică sunt esențiale în aceste momente incerte.”, a susținut președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, într-un mesaj transmis pe Twitter.

Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a criticat noua legislație, declarând că: „Orice măsură de urgență trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar și strict proporțional.”

Legea stabilește, de asemenea, pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru cei condamnați de răspândirea informațiilor false despre pandemie. Acest fapt este îngrijorător pentru libertatea presei și implicit pentru accesul la informații, care se află la puterea discreționară nelimitată a guvernului Orban.

„Chiar și în caz de urgență, este necesar să se respecte Constituția, să se asigure controlul parlamentar și judiciar și dreptul la informație”, a afirmat Comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei, Dunja Mijatović.

Nu este prima abatere de la valorile europene a Ungariei. În anul 2018, Uniunea Europeană a lansat proceduri de infringement împotriva țării, din cauza preocupărilor legate de statul de drept.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar, Zoltán Kovács, a comunicat pe Twitter că „măsurile extraordinare” respectă valorile UE, statul de drept și libertatea presei.

Autor: Mihail-Cristian Fotache