Uniunea Europeană nu trebuie să-și facă griji în legătură cu situația Poloniei

By , in Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , , , ,

Liderul Partidului Lege și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a declarat vineri, 28 februarie, într-un interviu pentru un post public de radio că Uniunea Europeană nu are niciun motiv să se îngrijoreze în legătură cu democrația din Polonia. Cetățenii polonezi vor avea în continuare parte de alegeri libere, activități publice și economice, vor putea călători liberi, iar libertatea mass-mediei o sa fie asigurată.

„Sunt subiecte de discutat în cadrul UE, însă discuția despre democrație și libertățile din Polonia nu are niciun sens, pentru că acestea nu sunt amenințate”, a declarat Kaczynski.

Acesta a mai făcut referire la trimiterea unor politicieni, care au pledat pentru independența regiunii Cataloniei, într-o închisoare din Spania: „ Dacă am trimite pe cineva la peste 10 ani de închisoare pentru că a dorit ceva ce nu e pe placul guvernului, chiar dacă ar viza integritatea teritorială a Poloniei, nu există niciun dubiu că Europa ar striga că sunt încălcate drepturile cetățenilor”. Polonia se află într-o dispută cu Uniunea Europeană din cauza anumitor reforme judiciare controversate care au fost introduse de PiS, partid care a venit la putere în anul 2015, iar Uniunea Europeană se teme de aceste reforme pentru că subminează independența sistemului judiciar și plasează justiția sub controlul puterii executive.

Autor: Maria Andrada Tubultoc / Sursa foto: Wikipedia