Summit-ul franco-italian la Napoli

Premierul italian Giuseppe Conte și preşedintele francez Emmanuel Macron s-au întâlnit la Napoli, joi, 27.02.2020, pentru primul summit bilateral după cel de la Lyon, din 2017, relatează Agerpres.

Înainte de a pleca spre Napoli, președintele a făcut o vizită , joi dimineață, spitalului din Paris, unde a fost declarată prima persoană decedată în urma epidemiei. „Suntem în faţa unei crize, în faţa unei epidemii care vine. Va trebui s-o combatem cum putem mai bine” a declarat în cursul dimineţii de joi liderul de la Paris.

Ajuns în Napoli, președintele Franței, Emmanuel Macron este însoțit de 11 miniștrii delegați; acesta în prima parte a zilei a vizitat centrul istoric al orașului și două obiective turistice, un teatru și o capelă. Jurnaliștii care îl însoțesc, au remarcat faptul că nu există semne de îngrijorare pe străzile orașului, în condiția în care 11 localități din Italia sunt în carantină.

Autoritățile italiene nu au anulat întâlnirea dintre aceste două state, în ciuda epidemiei de coronavirus care se află în centrul atenției din ambele țări .

Trebuie reamintit că acest summit a fost primul organizat din 2017 până în prezent, o paranteză datorată tensiunilor care au avut loc între Paris şi Roma, în parte din cauza fostului ministru de interne italian Matteo Salvini.

Matteo Salvini, liderul partidului de dreapta Liga, își îndreptase atenția asupra președintelui Emmanuel Macron şi făcuse din acesta o ţintă privilegiată din cauza presupusei aroganţe şi ipocrizii a liderului francez. Drept răspuns, Macron îl desemnase pe Salvini drept „principalul său opozant” în Europa şi denunţase lepră naţionalistă”.

Relaţiile au revenit treptat la normal după reîntoarcerea lui Salvini în opoziţie şi formarea noului guvern italian, în septembrie anul trecut, cu Giuseppe Conte în fruntea sa. Azi, palatul Elysée estimează că se poate conlucra bine cu acest guvern, suntem pe aceeaşi linie în privinţa primirii migranţilor din Mediterană„, temă pe care cele două capitale se opuseseră frontal în ultimii 2-3 ani.

La summit se va semna un acord pentru susţinerea firmei Naviris, înfiinţată de italienii de la Fincantieri şi francezii de la Naval Group. Se va discuta şi despre linia de cale ferată între Lyon şi Torino, unde se încearcă obţinerea a 50% din finanţare din fonduri europene precum şi despre viitoarea alianţă între producătorii de automobile PSA şi Fiat-Chrysler. Subiectul de discuție al celor doua țări, este mai apropiat și în privința Libiei, susţine preşedinţia franceză. Se acţionează pentru relansarea misiunii maritime Sofia, care se va concentra pe viitor asupra controlului embargoului asupra livrărilor de armament către Libia.     

Se aşteaptă ca Macron şi Conte să afirme la Napoli intenţia de a semna în lunile următoare Tratatul de la Quirinale, anunţat în 2017, pentru asigurarea unui cadru mai stabil de cooperare bilaterală, după modelul tratatului franco-german.

Autor: Laura – Iulia Artene / Sursa foto: RFI România