Ar putea Coronavirus să distrugă visul Uniunii la o Europă fără granițe?

Dreptul la liberă circulaţie în interiorul pieței comune, unul dintre cele mai importante drepturi care reiese din calitatea de cetățean european, a fost afectat serios de criza refugiaţilor, însă noul virus ar putea reprezenta o lovitură şi mai puternică pentru Europa, informează nytimes.com.

După finalizarea Brexit-ului, reducerea terorismului şi diminuarea problemelor apărute pe fondul migraţiei excesive, Uniunea Europeană a sperat la refacerea unui spaţiu fără graniţe interne. Se pare că noul Coronavirus continuă să facă tot mai multe victime pe zi ce trece în ţările europene. Printre acestea se numără Spania, Franţa, Grecia, Croaţia şi Italia, cea din urmă reprezentând ţara europeană cu cele mai multe victime; în momentul de faţă există peste 400 de persoane infectate.

Potrivit sursei citate, în timp ce virusul continuă să se răspândească, cererile pentru închiderea graniţelor continuă să crească. Pentru moment, nicio ţară nu a luat această decizie, însă unii oficiali europeni avertizează că situaţia ar putea evolua în acea direcție.

„Restrictiile asupra circulației nu vor funcționa: oamenii vor găsi o altă cale, iar această acțiune poate doar să încetinească virusul.”, a declarat dr. Clare Wenham de la London School of Economics, Global Health Initiative.

Marie De Somer de la Centrul de Politici Europene dă dovadă de un grad de optimism ridicat. Aceasta crede că reintroducerea verificărilor la granițe din cauza virusului nu ar reprezenta decât o oportunitate pentru a demonstra că spațiul Schengen este flexibil și în același timp capabil să își protejeze cetățenii. „Dacă experții din Sănătate și Comisia Europeană recomandă acest lucru, atunci se va demonstra că acest sistem funcționează chiar și în situații de criză.”, a mai declarat Marie De Somer.

Autor: Adriana-Sorina Ungureanu / Sursa foto: Black News